Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Svininfluensa kopplas till inflammation i hjärtat

Publicerad: 19 februari 2010, 13:36

Den nya influensan A(H1N1) kan orsaka fler fall av hjärtmuskelinflammation hos barn jämfört med andra influensavirus, enligt amerikanska forskare.


Att vanlig influensa A orsakar fullt utvecklad myokardit, hjärtmuskelinflammation, är mycket ovanligt, skriver läkare som är verksamma vid Rady s Children s hospital i San Diego, USA.

De har nu undersökt förekomsten av myokardit bland de 80 barn som vårdats på sjukhuset för svininfluensa A(H1N1) under oktober 2009. Av dessa barn utvecklade fyra akut myokardit, varav ett barn avled på grund av så kallat AV-block.

Undersökningen är ingen regelrätt studie, men läkarna har jämfört förekomsten av myokardit under olika år på kliniken. De föregående tre åren hade sjukhuset i snitt två barn inlagda per år, som vårdades för myokardit som troligen var virusorsakad.

Ansamlingen av fall under förra hösten pekar på möjligheten att den nya influensan oftare orsakar allvarliga former av myokardit än tidigare influensastammar, skriver forskarna.

De anser att deras observationer bör leda till att alla tecken på myokardit uppmärksammas tidigt hos barn med svininfluensa.

Läs abstract:

Journal of the American College of Cardiology, publicerad online den 10 februari 2010

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev