Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Symtomatiska flimmerpatienter hade lägre smärttrösklar

Publicerad: 27 augusti 2021, 06:00

Anna Björkenheim, överläkare vid hjärt-lung-fysiologiska kliniken på Universitetssjukhuset Örebro har sett skillnader i smärttrösklar bland patienter med förmaksflimmer.

Foto: Anders Liljenbring, Getty Images

ESC 2021. Skillnader i smärtkänslighet kan ligga bakom varför vissa patienter inte känner av sitt förmaksflimmer, medan andra har besvärande symtom, enligt en svensk pilotstudie.


Ämnen i artikeln:

ESCFörmaksflimmerUniversitetssjukhuset ÖrebroSmärtaMedicinska nyheter

– Det är oklart varför vissa patienter är högsymptomatiska medan andra är helt besvärsfria. Vår teori att förekomst av symptom kan ha att göra med centralt störd smärtmodulering fick stöd av resultaten i studien. Det är första gången någon testat detta hos patienter med förmaksflimmer, säger Anna Björkenheim, överläkare vid hjärt-lung-fysiologiska kliniken på Universitetssjukhuset Örebro.

Hon och hennes kolleger undersökte två annars jämförbara grupper av patienter med så kallat permanent förmaksflimmer, det vill säga ett flimmer som pågår hela tiden. 15 patienter hade stora besvär av sitt flimmer, medan 15 inte hade några besvär alls. 

Läs också: Nya riktlinjer vid flimmer lyfter vikten av ändrad livsstil 

Forskarna testade patienternas smärtkänslighet bland annat genom så kallad tryckalgometri över skenben och bröstben. 

De symtomatiska patienterna uppvisade tecken på lägre smärttrösklar genom påverkan på hjärn- och ryggmärgsnivå. De fick inte heller samma lindrande effekt när ena handen hölls i ett isbad. Vidare uppvisade de symtomatiska patienterna förstärkt smärtrespons då de upplevde smärtan som allt starkare vid upprepad smärtsimulering på samma nivå. 

– Det här är en liten studie och resultaten ska tolkas försiktigt. Vi saknar till exempel en kontrollgrupp av personer utan förmaksflimmer, säger Anna Björkenheim. 

Nu fortsätter forskarna att mäta olika biomarkörer för smärtkänslighet i relation till grad av symptom hos patienter med förmaksflimmer.

– Kanske kan vi i framtiden använda sådana biomarkörer för att utvärdera och individualisera behandlingen för patienter med förmaksflimmer, säger Anna Björkenheim.

Hon presenterar studien under fredagen den 27 augusti på den digitala kongressen för det Europiska kardiologisällskapet ESC. Resultaten är också publicerade i tidskriften Open Heart. 

Läs hela originalartikeln:

■ Adam Jackson med flera. Patients with symptomatic permanent atrial fibrillation show quantitative signs of pain sensitization. Open Heart 2021;8:e001699.  

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News