Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Syrebrist kan ligga bakom ärr på hjärtmuskeln

Publicerad: 10 mars 2006, 07:34

Nästan en femtedel av undersökta 70-åringar hade ärr på hjärtmuskeln utan att de tidigare diagnostiserats med hjärtinfarkt, enligt en ny studie från Uppsala. Forskarna tror att ärren beror på syrebrist i hjärtat.


Av 248 undersökta 70-åringar hade nära en femtedel ärr i hjärtmuskeln som kan vara orsakade av hjärtinfarkter, utan att de fått diagnosen hjärtinfarkt enligt patientjournalen, visar en ny studie från Akademiska sjukhuset i Uppsala.

- Det är tydligt att någonting har hänt i hjärtat hos de här patienterna eftersom de här tidigare okända ärren finns där. Men vi kan inte säkert säga att det är infarkter, säger Charlotte Ebeling Barbier, ST-läkare och doktorand vid röntgenavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala, där studien genomförts.

Forskarna har undersökt förekomsten av ärr av död hjärtmuskelvävnad med magnetresonans, MR, och jämfört med deltagarnas patientjournaler för att se om patienten tidigare hade diagnostiserats med hjärtinfarkt.

Lägre förmåga att pumpa ut blod  Resultaten visar att 60 personer hade ärr i det lager av hjärtmuskeln som sitter längst in mot hjärtats kammare, det subendokardiella lagret. Sådana ärr kan vara orsakade av hjärtinfarkt, men behöver inte vara det. Elva av personerna med ärr hade tidigare diagnostiserats med hjärtinfarkt, medan 49 inte hade fått diagnosen. De ärr som hittats är mycket små och kan upptäckas tack vare känsligheten i MR-metoden.

En undersökning av deltagarnas hjärtfunktion visade att förmågan att pumpa ut blod, ejektionsförmågan, var lite lägre hos personerna med tidigare okända ärr, jämfört med personerna utan ärr. Personerna med tidigare okända ärr hade också uppsökt akuten med bröstsmärtor oftare och hade något större vänsterkammarmassa, vilket förknippas med ökad sjuklighet i hjärtat.

- Den här gruppen kan vara en riskgrupp med tanke på det, men vi vet ännu inte vad ärren har för betydelse, säger Charlotte Ebeling Barbier.

Ska göra en uppföljning  För att undersöka en möjlig förklaring till ärrens uppkomst studerades också om patienterna hade åderförkalkning, genom MR av hela kroppen. Resultaten visar att patienterna med tidigare kända hjärtinfarkter hade en förhöjd förekomst av åderförkalkning, men inte de utan tidigare känd hjärtinfarkt.

Enligt Charlotte Ebeling Barbier tyder det på att ärren kan vara orsakade av någonting annat än åderförkalkning.

- Våra resultat talar för att ärren orsakas av syrebrist i hjärtmuskeln, och att den inte beror på den traditionella bilden med ateroskleros och stora plack som lossnar och täpper till kärlen, utan på någon annan mekanism, säger Charlotte Ebeling Barbier.

Forskarna ska göra en uppföljning av gruppen när deltagarna är 75 år, och planerar nu fler studier för få mer information om vad ärren beror på och hur de påverkar patienten.

- Innan man kan säga om det är viktigt att kontrollera förekomsten av sådana här ärr, måste vi veta om det är större risk att få hjärtinfarkt eller andra hjärtsjukdomar i framtiden om man har dem, säger Charlotte Ebeling Barbier.

I Nederländerna har forskare låtit 4000 friska personer över 55 år delta i en undersökning under sex år, skriver Dagens Nyheter. Resultaten visade att fyra av tio som drabbas av hjärtinfarkt aldrig får en diagnos eller behandlas eftersom de inte känner av infarkten eller avfärdar symtomen som något annat.

Sara Nilsson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev