Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Ta ett blodprov och få mattips

Publicerad: 3 september 2019, 05:00

Menyerna är utformande av legitimerade dietister på Ica.

Foto: Ica

Stekt lax med ugnsrostade rotfrukter och grönkålspesto.
Det kan du få recept på efter en hälsokontroll hos testföretaget Werlabs.


Den som gör en hälsokontroll hos Werlabs kan nu få förslag på veckomenyer från Ica anpassade efter blodprovsresultatet. Fast bara om provet visar att du antingen är helt frisk eller ligger i riskzonen att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom eller diabetes typ 2.

– Recepten och menyerna är utformande av legitimerade dietister som vi har på Ica och baseras bland annat på de nordiska näringsrekommendationerna. Det här är ett sätt att bygga kunskap hos kunderna tidigt så att de har möjligt att påverka sin hälsa, säger Emma Lindahl, doktor i medicin och co-lead på Icas innovationshub Icax.

Digitalisering och hälsa är två av Ica Gruppens viktigaste områdena, enligt Emma Lindahl. Hon ser inga problem med att ge sig in på områden som traditionellt tillhört vården.

– Vi tror att vi kan hjälpa fler till ökad hälsa samtidigt som vi kan göra människors vardag lite enklare. Man kan hämta ut sina mediciner på Apotek Hjärtat, handla middagen i Icabutiken, vaccinera barnen på Min doktorkliniken, eller som i detta fall, inspireras att äta hälsosammare.

Veckomenyerna som Werlabs kunder når via en länk i inloggat läge är cohort-baserade och inte indivduellt anpassade. Det är upp till var och en om man vill ta del av mattipsen.

– Självklart är vi intresserade av att gå vidare och kika på hur vi kan göra det ännu mer personligt och mer nischat, till exempel om man skulle ha järnbrist, säger Emma Lindahl.

Kan det till och med bli aktuellt med en diabeteskasse levererad till dörren?
– Det kan det absolut bli. Vi har flera idéer på hur vi kan utveckla samarbetet.

Relaterat material

Kritik mot bred blodkoll av friska personer

”Folk är redo att hantera sina egna hälsodata”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev