Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Tapetsering av aorta räddade livet på patient

Publicerad: 16 mars 2009, 12:59

Tapetsering av aorta räddade livet på patient

En ny unik kärloperationsmetod vid Universitetssjukhuset Mas i Malmö räddade livet på en patient med brusten pulsåder.


En 63-årig man kom in till sjukhuset före jul. Han hade ett hål i aortabågen, fem centimeter från hjärtat och risken att förblöda var överhängande.

Normalt krävs en stor och svår operation där patienten kyls ned, bröstbenet öppnas, hjärtat stoppas samtidigt som hjärnan måste ha syre genom blod som cirkuleras via en hjärt-lungmaskin.

Men Tim Resch, docent och överläkare i kärlkirurgi vid Kärlcentrum Malmö-Lund, bedömde tillsammans med sina kollegor att mannen inte var i skick för att klara en öppen operation. I stället fick han genomgå en endovaskulär behandling, vilket innebär att instrument fördes in via blodkärlen till pulsådern, som lagades genom ”tapetsering” från insidan.

En protes bestående av polyester och ett nät av rostfritt stål fördes in och sattes för hålet, samtidigt som en tillfällig bypass skapades från ena ljumsken upp till halspulsådern för att ge blod till hjärnan. Därefter skapades hål in till protesen via halspulsådern.

Tim Resch förklarar att metoden endast utförts i försöksmodeller och på djur.

– Men aldrig tidigare på en patient, säger Tim Resch.

Patientens hjärta behövde inte stannas, det blev inget operationssår genom bröstet och mannen kunde åka hem tre dagar efter ingreppet. Han mår bra fortfarande i dag, då han deltog på en presskonferens på Umas.

Endovaskulära behandlingar har enligt Tim Resch ökat allt mer under de senaste tio åren. Efter att denna operation lyckats tror han att tekniken för att operera svårare kärlskador nu kan komma att utvecklas och användas mer i framtiden.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev