Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Tatuering om sista önskan gav läkarna huvudbry

Publicerad: 5 december 2017, 07:18

När en ambulans kom in med en medvetslös patient till ett sjukhus i Miami ställdes läkarna inför ett ovanligt etiskt dilemma. Mannen hade en tatuering på bröstet med budskapet att han inte ville återupplivas.


Kunde sjukvårdspersonalen lita på att detta verkligen var mannens vilja?

Till en början valde läkarna att inte tillmötesgå önskemålet, enligt ett kortare brev som beskriver patientfallet i tidskriften New England Journal of Medicine.

Visserligen hade mannen också tatuerat in vad som såg ut som en äkta namnteckning under budskapet ”Do not resuscitate”, men det gick inte att utesluta att den 70-årige kroniskt sjuke patienten hade ångrat tatueringens innebörd.

Alla försök att häva medvetslösheten för att kunna diskutera situationen med mannen misslyckades. Efter att ha rådfrågat etikexperter kom läkarna dock fram till att tatueringen verkligen skulle tillmötesgås. Patienten avled kort därefter utan att några livräddande insatser gjordes.

Efter dödsfallet blev läkarna lättade då det visade sig finnas en mer konventionell underskriven begäran om att inte bli återupplivad.

Läkarna avslutar med att konstatera att deras fallbeskrivning varken stödjer eller motsätter att tatueringar används som ett sätt att uttrycka önskemål om livsupphållande åtgärder när patienten är medvetslös. I ett annat fall som finns beskrivit i litteraturen där en man hade tatuerat in ”D.N.R.” visade sig inte detta reflektera den patientens verkliga vilja.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev