onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

”Tekniken kan revolutionera flimmerablation”

Publicerad: 4 september 2019, 13:25

Carina Blomström Lundqvist lyfter en ny teknik för flimmerablation som en av höjpunkterna på årets ESC-kongress i Paris.

Foto: Carl-Magnus Hake

En mer skonsam och snabbare metod för att isolera elektriska signaler i hjärtat, lyfts fram som en av höjdpunkterna inom arytmi på årets ESC-kongress av professor Carina Blomström Lundqvist.

Ämnen i artikeln:

ESC

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


− Jag tycker att det har varit en bra kongress, som visserligen inte har bjudit på resultat som ännu är applicerbara eller påverkar handläggningen av arytmipatienter. Men vissa studier har gläntat på resultat som kan få stor betydelse i framtiden, säger hon i intervju med Dagens Medicin.

Framför allt syftar Carina Blomström Lundqvist på resultat från en mindre klinisk studie där amerikanska, franska och tjeckiska läkare har abladerat förmaksflimmer med hjälp av en ny energiform, kallad pulsed field ablation. Studien presenterades i maj vid en kongress i USA men fick uppmärksamhet också på ESC-kongressen. Enligt Carina Blomström Lundqvist, som ledde sessionen där resultaten diskuterades, var det stor enighet om att tekniken ”är” framtiden.

Pulsed field ablation utnyttjar likströmsenergi och dödar celler genom att skapa mycket små hål i cellmembranet. Hjärtmuskelceller är bland de mest känsliga för sådan elektroporation av alla celltyper, vilket gjort att forskare har sett potential för metoden vid ablationer i hjärtat.

− Det blir alltså en väldigt vävnadsspecifik effekt. Man kan ge en mer effektiv behandling utan att riskera skada omkringliggande strukturer, som till exempel matstrupe och retledningssystem. Hittills har man sett att isoleringen av hjärtats lungvener var bestående vid uppföljning och att 87 procent av patienterna blivit fria från sitt flimmer, säger Carina Blomström Lundqvist.

Hon pekar också på att metoden är snabb.

− Man uppnår samma skada i vävnaden på fyra sekunder som på 400 sekunder med etablerade tekniker. Så här finns chans att korta köer till behandlingen, säger hon.

Om metoden håller vad den lovar tror Carina Blomström Lundqvist att den kommer att revolutionera ablationsbehandlingen av inte bara förmaksflimmer utan även andra rytmrubbningar vid till exempel medfödda hjärtfel, i synnerhet i kombination med nya tekniker för anatomisk avbildning av hjärtat där man kan se hur djupt ärrvävnaden går i hjärtväggen.

− Jag är mycket sugen på att prova pulsed field ablation. Potentialen verkar vara mycket stor, säger hon.

Carina Blomström Lundqvist lyfter även fram studier med ”wearables”, där stora teknikföretag utmanar den traditionella medicintekniksektorn.

− Apple har tidigare visat potentialen hos Apple Watch att screena för förmaksflimmer. Nu på kongressen presenterades forskning från konkurrenten Huawei som visade på lovande resultat för sina produkter. Att använda den här typen av teknik för att screena för förmaksflimmer hos personer med hög risk för stroke tror jag kan bli gångbart i framtiden, säger hon.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev