Hjärta-kärl
Tidig ablation minskade inte flimmer
Publicerad: 24 oktober 2012, 21:00
Patienter som fick initial ablationsbehandling av förmaksflimmer fick mindre symtom men inte minskad total förekomst av flimmer, jämfört med dem som fick behandling med läkemedel, enligt en ny studie i tidskriften New England Journal of Medicine.
Ämnen i artikeln:
FörmaksflimmerDet har diskuterats om ablationsbehandling av förmaksflimmer ska sättas in tidigare än vad nuvarande svenska riktlinjer anger, det vill säga efter att patienter inte har fått hjälp av minst två rytmsänkande läkemedel. Men det är tveksamt om en sådan strategi får stöd av resultaten i den första randomiserade studien på området.
Det är forskare i Danmark, Sverige, Finland och Tyskland som har lottat 297 patienter med paroxysmalt, eller attackvist förekommande, förmaksflimmer till antingen behandling med ablation eller läkemedel.
Ingen av patienterna hade tidigare fått behandling med läkemedel.
Efter två år, då deltagarna periodvis hade övervakats med så kallat Holter-EKG, var den totala förekomsten av förmaksflimmer visserligen lägre i gruppen som fått ablation, men skillnaden var inte statistiskt signifikant jämfört med dem som fått läkemedel.
En patient i ablationsgruppen avled efter en stroke relaterad till behandlingen och ytterligare tre hade få så kallad tamponad, det vill säga att det gått hål på hjärtväggen.
Vidare fick 36 procent av patienterna i läkemedelsgruppen i slutändan ändå ablationsbehandling på grund av bristande effekt av läkemedlen.
De sammantagna resultaten ger stöd för att de flesta patienter bör börja med läkemedel, enligt forskarna bakom studien.
Men Mårten Rosenqvist, som är professor och överläkare vid Danderyds sjukhus utanför Stockholm, håller inte helt med om den slutsatsen.
Han hänvisar till de sekundära utfallsmåtten i studien som bland annat visade att fler patienter i ablationsgruppen var fria från symtomgivande flimmer efter två år, 93 jämfört med 84 procent.
– Förekomst av flimmer, eller flimmerbörda, som man i första hand tittade på i den här studien är egentligen inte en klinisk relevant parameter. Den säger ingenting om hur patienterna mår eller besväras av förmaksflimret, säger Mårten Rosenqvist.
– Jag tycker att resultaten snarare visar att fler patienter borde få tidig ablation än vad som är fallet i dag. Vi vet att ju längre patienter får vänta på ablation desto sämre blir effekten. Men samtidigt ska man vara medveten om risken för komplikationer, säger han.
Vid ablationsbehandling av förmaksflimmer förs en kateter in i vänster förmak via ett kärl i ljumsken. De områden i förmaksväggen som ger upphov till flimret lokaliseras och isoleras med hjälp av värmeenergi som avges från kateterspetsen.
Bakom den aktuella studien står bland andra Anders Englund, Ole Kongstad och Håkan Walfridsson, verksamma vid universitetssjukhusen i Örebro, Lund respektive Linköping.
Läs abstract till studien:
Relaterat material
Ny undersökning ger stöd för ablation vid förmaksflimmer
Svenska centra är överens om förmaksablation
Ledare: Vad ska vi ha Socialstyrelsens riktlinjer till?
Nya medicinska metoder ska införas kontrollerat
Ledare: Sahlgrenska nekar flimmerpatienter den vård som är etablerad i resten av landet
År av väntan på kateterbehandling i Göteborg - veckor i Stockholm