lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Tikagrelor kopplas till mer blödningar i Östergötland

Publicerad: 26 augusti 2018, 11:31

Joakim Alfredsson, överläkare vid Universitetssjukhuset i Linköping, på ESC-kongressen.

Foto: Carl-Magnus Hake

Införandet av den nya mer potenta trombocythämmaren tikagrelor (Brilique) kopplas till dubbelt så mycket blödningar hos patienter med stor hjärtinfarkt i Region Östergötland, detta utan att forskarna ser några tydliga fördelar.

Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktLäkemedelESC

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Det här är en tämligen liten observationsstudie, så vi måste vara försiktiga i tolkningarna. Först och främst tror jag att resultaten speglar att patienterna vi undersökt är i snitt tio år äldre och därmed med mer ökad samsjuklighet än de som ingick i den stora Plato-studien vilken banade väg för tikagrelor i stället för det tidigare standardvalet klopidogrel, säger Joakim Alfredsson.

Han är överläkare vid Universitetssjukhuset i Linköping och presenterar resultaten på ESC-kongressen i München. Tillsammans med sina forskarkollegor har Joakim Alfredsson jämfört utfallet för 660 infarktpatienter i anslutning till att de regionala riktlinjerna för trombocythämmande behandling ändrades i november 2011.

Blödningar drabbade 13,5 procent av patienterna efter att läkarna huvudsakligen började förskriva tikagrelor, jämfört med 6,5 procent i perioden närmast före då klopidogrel huvudsakligen förskrevs. Ökningen såg främst för mindre blödningar men även större blödningar ökade.

I Plato-studien sågs ingen skillnad på förekomst av allvarliga blödningar mellan de som lottats till tikagrelor jämfört med klopidogrel bland patienter med stora hjärtinfarkter. Däremot sågs en effektskillnad till tikagrelors fördel när det gällde nya hjärtinfarkter, stroke och kardiovaskulär död.

Men i analysen från Östergötland syns inga sådana skillnader efter att tikagrelor införts, bara mer blödningar.

– Vår studie har inte heller alls den storleken att den ska kunna påvisa effekter på parametrar som död och nya hjärtinfarkter, även om vi möjligen ser en positiv trend. Vi kan dock konstatera att de ökade blödningarna inte verkar påverka långtidsprognosen för patienterna, vilket är bra, säger Joakim Alfredsson.

Han konstaterar att även om den aktuella studien verkar ha delvis motsatta resultat som Plato-studien är den inte i stånd att ändra några rekommendationer.

– Vi måste som sagt vara försiktiga i tolkningarna. Det är viktigt att vi följer upp hur det går för verkliga patienter utanför de kliniska prövningarna, men observationsstudier har jämförelsevis låg vetenskaplig tyngd. Det finns andra observationsstudier som går i samma riktning som vår men också de som talar för att tikagrelor inneburit nytta, säger Joakim Alfredsson.

Läs abstract:

Joakim Alfredsson med flera. Bleeding complications, before and after introduction of ticagrelor, in real-life patients with ST-segment elevation myocardial infarction. European Heart Journal ( 2018 ) 39 ( Supplement ), 349.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev