onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Tillskott av blåbär sänkte kolesterolet

Publicerad: 2 maj 2016, 05:00

Hjärtinfarktspatienter som dagligen åt blåbärspulver förbättrade sina blodlipidvärden, enligt ny forskning. Foto: Thinkstock

Blåbäret kan ha en roll i vården av hjärtinfarktspatienter. Det indikerar den första randomiserade studien på området.

Ämnen i artikeln:

Hjärtinfarkt

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Svenskar älskar blåbär, så vi har fått oerhört positiva reaktioner på vår studie. Samtidigt vill vara försiktiga i tolkningen av resultaten, då forskningen är i ett tidigt skede än så länge, säger Lilith Arevström, läkarstudent vid Örebro universitet.

Hon står bakom undersökningen tillsammans med bland andra Ole Fröbert, adjungerad professor i kardio­logi vid samma universitet.

Deras slutsats är att hjärt­infarkts­patienter som dagligen åt blåbärspulver förbättrade sina blodlipidvärden, jämfört med patienter som inte fick blå­bärs­pulver.

– Man vet sedan tidigare att blåbär tycks ge skyddseffekter i djurmodeller av hjärtinfarkt. Våra resultat indikerar att det verk­ligen kan finnas en klinisk relevant effekt för människor också, säger Lilith Arevström.

Studien omfattade 50 patienter som fått ballongvidgande behandling för akut hjärtinfarkt. Hälften lottades till att äta tre dagliga doser av blåbärspulver, totalt 40 gram om dagen – motsvarande nästan ett halvt kilo färska blåbär om dagen. Övriga utgjorde en kontrollgrupp.

Efter två månader hade blåbärspatienterna fått större sänkning av LDL-kolesterolet än i kontroll­gruppen. Skillnaden var 0,5 mmol/l. Det fanns också skillnader i totalt kolesterol och oxiderat LDL-kolesterol.

– Resultatet är intressant då samtliga patienter redan stod på kolesterolsänkande statiner. Av andra studier vet vi att en sådan minskning skulle ha potential att minska framtida hjärt-kärlhändelse med en femtedel. Men det återstår så klart att bevisa, säger Lilith Arevström.

Fanns det inga biverkningar?

– Nej, förutom färgad avföring. Blåbärspatienterna fick inte heller någon viktuppgång trots att de fick i sig runt 8 500 kalorier extra under studieperioden. De diabetiker som fanns med fick inte heller förhöjda blodsockervärden.

Till hösten ska forskarna starta två liknande studier på patienter med kronisk njursjukdom, detta i samarbete med Akershus universitetssjukhus i Oslo.

– Den patientgruppen har ofta problem med höga kolesterol­värden, säger Lilith Arevström.

Till skillnad från den första studien ska de nya studierna vara blindade och placebokontrollerade, vilket ska göra resultaten mer tillförlitliga.

– Tanken var att vår första studie skulle vara placebokontrollerad, men de första patienterna som fick placebopulver fick magbiverkningar sannolikt på grund av för höga doser av pulvret, säger Lilith Arevström.

Forskarna kommer framöver att titrera ner doserna av blå­bärs­pulvret, dels för att behandlingen ska bli behändigare att ta och dels för att också få ner biverknings­risken av placebopulvret.

Hur tror ni att blåbär fungerar om det nu har en äkta effekt?

– Det vet vi inte. Men en hypotes är att det är den stora mängden antioxidanter som spelar roll. Sedan finns det också belägg för att det kan vara antiinflammatoriska effekter, säger Lilith Arevström.

Forskarnas studie presenterades som abstract på den amerikanska kardiologikongressen ACC i Chicago, den 2 april.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev