Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

TLV säger nej till dyrt kolesterolläkemedel

Publicerad: 18 december 2015, 08:50

Foto: Amgen

Läkemedlet Repatha (evolucumab) kommer inte ingå i högkostnadsskyddet, enligt ett beslut av TLV. Det ännu sekretessbelagda priset är för högt.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Repatha ingår i en ny klass av kolesterolsänkande läkemedel, så kallade PCSK9-hämmare. Studier har visat att läkemedlet kraftfullt kan sänka LDL-kolesterolet, men ännu finns ännu inga data som visar om läkemedlet minskar förekomsten av hjärt-kärlsjukdom, konstaterar Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.

– Det finns stora osäkerheter i det underlag som företaget lämnat in, och det är mycket få patienter där nyttan av Repatha eventuellt motsvarar det höga priset. Därför avslår vi företagets ansökan att få ingå i högkostnadsskyddet, säger Sophia Brodin, enhetschef på TLV i ett pressmeddelande.

Enligt myndigheten skulle en begränsad subvention för Repatha bli komplicerad och svår för vården att följa. ”Det är heller inte möjligt att följa upp hur en begränsad subvention av Repatha efterlevs i vården eftersom det i dagsläget inte finns nationella register med tillfredställande täckningsgrad som kan användas”, skriver TLV.

Landstingens grupp för nya läkemedel, NT-rådet, kommer dock inom kort med en rekommendation om hur landstingen kan hantera de patienter där det är motiverat att behandla med Repatha även om det inte ingår i högkostnadsskyddet.

Bakom Repatha står det amerikanska läkemedelsföretaget Amgen, där besvikelsen är stor över TLV:s beslut.

– Det finns patienter som har stort behov av de här läkemedlet, främst de med familjär hypekolesterolemi. Vi håller inte med om att det skulle vara svårt att begränsa subventionen till dessa grupper utan har gett förslag på hur det skulle kunna ske, säger Billie Pettersson, chef för subventionsfrågor i Norden och Baltikum på företaget.

Repatha är godkänt för behandling av förhöjda blodfetter hos vuxna, oavsett om orsaken är ärftlig eller inte. Läkemedlet kan även användas hos ungdomar äldre än 12 år med familjär hyperkolesterolemi.

Behandlingen kan ske i kombination med statiner eller andra kolesterolsänkande läkemedel och ska ske i tillägg till kostomläggning.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev