Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Toivo Heinsoo utreder patienters rätt

Publicerad: 20 juni 2007, 13:30

Socialminister Göran Hägglund (kd) vill stärka patienters rättigheter i svensk sjukvård. Till att utreda frågan utsågs i dag förre landstingsdirektören Toivo Heinsoo.


Syftet med utredningen, som Göran Hägglund i dag presenterade, blir att förtydliga och stärka patientens ställning inom hälso- och sjukvården.

Toivo Heinsoo ska bland annat analysera vad som har gjorts på området patienträttigheter de senaste åren, och ta fram förslag till att stärka rätten till en fast vårdkontakt.

Han ska även analysera och lämna förslag på eventuell lagreglering av den nationella vårdgarantin, samt föreslå hur en fri etableringsrätt för läkare inom primärvården ska införas.

Toivo Heinsoo är ordförande i styrelsen för Stockholms läns sjukvårdsområde och har tidigare arbetat som landstingsdirektör och som direktör i dåvarande Landstingsförbundet.

– Toivo Heinsoo är en oerhört erfaren person med ett djupt kunnande på det här området. Ingen kan göra detta bättre än han, sade Göran Hägglund på en presskonferens tidigare i dag.

Toivo Heinsoos utredningsuppdrag påbörjas den 1 september och skall slutredovisas den 15 december 2008. Ett delbetänkande om etableringsfrihet för läkare i primärvården ska presenteras den 15 april 2008.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev