Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Tonårsflicka avled av p-piller

Publicerad: 16 oktober 2009, 14:38

En 16-årig flicka, som skickats hem två gånger med fel diagnos, avled inte långt därefter av propp i lungan.


– En otroligt tragisk händelse, men läkarna har gjort vad de kunnat utifrån den information de hade, säger Per Häggblad, chefläkare med ansvar för medicinsk säkerhet på Södra Älvsborgs sjukhus, till Borås Tidning.

Den 16-åriga flickan, som tagit p-piller i tre månader, besökte läkare efter att ha drabbats av yrsel, huvudvärk och smärtor i vänster sida av rygg, nacke och bröstkorg. Då fick hon diagnosen nackspärr.

Vid sitt andra besök fick 16-åringen utlåtandet att hon led av en nedre luftvägsinfektion. Denna gång hade flickan berättat för en sjuksköterska om att hon tog p-piller. Men uppgiften nådde aldrig den behandlande läkaren. Kort därefter blev flickan kraftigt sämre och avled i väntan på ambulans.

Socialstyrelsen anser att det inträffande är mycket tragiskt. Enligt myndighetens utlåtande har kommunikationen mellan ungdomsmottagningen och vårdcentralen brustit. Det saknades även rutiner för dokumentation av telefonsamtal. Socialstyrelsen påpekar också att tillståndet är svårdiagnostiserat.

Vårdcentralen och ungdomsmottagningen har nu påbörjat arbetet med att förbättra sin kommunikation, uppger Per Häggblad till Borås Tidning.

– När man skriver ut p-piller till unga flickor kan man föreslå att uppgiften förs in i deras journal. Dessutom kan man skicka med tjejerna en skriftlig information om möjliga biverkningar, det räcker inte med muntlig information, säger Per Häggblad till tidningen.

Andrea Björkman

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev