Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Transplanterat hjärta togs ut igen vid världsunik operation

Publicerad: 14 juli 2009, 09:46

Transplanterat hjärta togs ut igen vid världsunik operation

Foto: Illustration: Lancet

Hannah Clark fick ett nytt hjärta som bebis. Tio år senare togs det ut. I dag lever hon ett normalt liv.


Historien om Hannah Clark från Mountaion Ash i Wales, Storbritannien, berättas i tidskriften Lancet. Flickan var åtta månader gammal när hon kom in till Harefield Hospital i utkanten av London med en allvarlig hjärtmuskelsjukdom. Vid två års ålder genomgick hon senare en hjärttransplantation.

Hannah Clarks eget hjärta fick sitta kvar i kroppen och återhämtade sig under de följande åren. Samtidigt drabbades hon av cancer som en följd av medicinerna hon var tvungen att äta för att inte det nya hjärtat skulle stötas bort. När läkarna drog ned på medicineringen visade det transplanterade organet tecken på att sluta fungera.

Ställda inför faktum beslutade läkarna Magdi Yacoub och Victor Tsang att ta ut hjärta nummer två. Det unika ingreppet genomfördes på Great Ormond Street Hospital i London i februari 2006.

Tre och ett halvt år senare är Hannah Clark helt frisk. Hennes ursprungliga hjärta fungerar som det ska.

– Tack vare operationen har jag ett normalt liv, precis som mina vänner. Jag har just gjort nationella prov och har ett helgjobb där jag tar hand om djur. Jag är väldigt glad över att jag inte behöver ta livsuppehållande mediciner längre, säger hon i ett pressmeddelande från Lancet.

Artikeln i Lancet:

”Late donor cardiectomy after paediatric heterotopic cardiac transplantation” (i PDF-format, engelsk text)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev