Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Trombinhämmare minskade dödlighet efter hjärtinfarkt

Publicerad: 14 mars 2006, 13:43

ACC: Personer som fått en ST-höjningsinfarkt löpte signifikant mindre risk att drabbas av en ny infarkt eller att avlida inom 30 dagar om de utöver annan behandling fick trombinhämmaren fondaparinux.


Det visar resultat från Oasis-6-studien, där bland annat svenskar ingår, som presenterades i dag på hjärtläkarkongressen ACC i Atlanta.

I den randomiserade dubbelblinda studien har man undersökt om fondaparinux (Arixtra) har effekt om den ges tidigt till hjärtinfarktpatienter och sedan under åtta dagar, jämfört med vanlig behandling. Över 12 000 patienter som precis fått den allvarliga hjärtinfarkt som kallas ST-höjningsinfarkt ingick i studien. De randomiserades till att utöver annan behandling också få fondaparinux eller placebo. Doserna och behandlingen anpassades till om patienterna också medicinerades med andra blodförtunnande medel.

Resultaten pekar på att behandlingen med fondaparinux innebar en liten men signifikant minskning av risken för en ny hjärtinfarkt eller död inom 30 dagar efter den första infarkten. Däremot innebar fondaparinuxbehandlingen inte några fördelar bland de patienter i studien som genomgick PCI, ballongvidgning.

Det fanns också, enligt forskarna, en tendens till minskad blödningsrisk jämfört med placebo.

Studien publiceras i dag i tidskriften Jama. I Oasis-6-studien ingick patienter från 41 länder, däribland Sverige. Bakom artikeln i Jama står bland andra Lars Wallentin, professor i kardiologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev