Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Tuffare kolesterolkontroll minskade kardiovaskulära händelser

Publicerad: 17 november 2014, 16:45

Patienter med akut kranskärlssjukdom tjänar på att få det kolesterolupptagshämmande läkemedlet ezetimib i tillägg till sedvanlig behandling med statiner, enligt den stora studien Improve-it som presenterades under måndagen.


– Man får nog betrakta detta som en historisk studie. För första gången har det gått att minska hjärt-kärlrelaterade händelser med ett läkemedel annat än statiner som minskar kolesterolet, även om nyttan är ganska liten, säger Mikael Dellborg, professor i kardiologi vid Göteborgs universitet och svensk huvudprövare i studien.

Bland de patienter som hade fått tillägg med ezetimib i studien hade 32,7 procent drabbats av en allvarlig hjärt-kärlrelaterad händelse efter sju år. Motsvarande siffra i kontrollgruppen som enbart fått simvastatin var 34,7 procent. Skillnaden var statistiskt säkerställd med ett så kallat p-värde på 0,016.

En allvarlig hjärthändelse definierades som kardiovaskulär död, hjärtinfarkt, sjukhusinläggning på grund instabil kärlkramp, genomfört revaskulariseringsingrepp i kranskärlen eller stroke.

Studien presenterades under måndagseftermiddagen svensk tid av Christopher Cannon vid Brigham and Women’s hospital i Boston. Han konstaterade att antalet som behövde behandlas med ezetimib för att undvika en händelse var 50 patienter över sju år.

– Den siffran är i samma intervall som gäller för många andra standardläkemedel, sade han på en presskonferens under måndagen.

Enligt Mikael Dellborg ger studien tydligt belägg för att lägre LDL-kolesterol är bättre.

– Åtminstone ner till 1,3 mmol/L i snitt. Tidigare studier av högdos- jämfört med lågdosstatin har misslyckats med att visa tydlig och signifikant nytta på kardiovaskulära händelser. Här är det svårt att bortse från att det var två principer som lyckades denna gång, nämligen minskad syntes av kolesterol i levern och minskat upptag i tarmen, säger han.

Förekomsten av möjliga biverkningar var den samma i bägge grupper. Det fanns till exempel ingen ökad risk för cancer bland patienter som fått ezetimib.

Vad ser du som svagheter i studien?

­­­– Vi har ännu inte sett den fullständiga artikeln, så det kan finnas aspekter vi ännu inte vet om. Sedan är det ju en betydande grupp som slutat med läkemedlet, runt 40 procent. Detta speglar ett kliniskt problem att patienter ibland tröttnar. Man behöver motivera dem att ta sina mediciner och erbjuda alternativ dosering om de får biverkningar i form av muskelvärk, säger Mikael Dellborg.

Totalt ingick över 18 000 patienter i hela studien, varav 480 kom från Sverige. Patienterna hade alla drabbats av akut kranskärlssjukdom, det vill säga hjärtinfarkt eller instabil kärlkramp. De lottades till att antingen få simvastatin i dosen 40 mg plus ezetimib eller enbart simvastatin. Patienter som inte uppnått ett visst målvärde på LDL-kolesterol fick ytterligare 40 mg simvastin i tillägg till övrig medicinering. Den här dostitreringen var vanligare i kontrollgruppen som bara fick simvastatin.

När det gällde olika subgrupper konstaterar forskarna bland annat att patienter med diabetes tycktes tjäna ännu mer på behandlingen med ezetimib än icke-diabetiker.

Mer data från studien presenteras under tisdagen, då det kommer resultat för patienter som fortsatt behandlingen i studien och därmed kommit ner i ännu lägre LDL-nivåer.

Improve-it har finansierats av läkemedelsföretaget MSD som står bakom både simvastatin och ezetimib.

Se summering av resultaten här.

Relaterat material

”Resultaten bör kunna ändra rekommendationer”

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev