Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Tum-EKG får hedersomnämnande

Publicerad: 23 november 2011, 09:24

Genom att hitta patienter med förmaksflimmer med hjälp av tum-EKG är det möjligt att både minska lidandet och samhällskostnaderna på grund av stroke. För det får forskare vid Karolinska institutet med Athenaprisets hedersomnämnande.


Sverige ligger förmaksflimmer bakom cirka 6 000 strokefall i Sverige varje år, vilket medför stora mänskliga lidanden men också enorma kostnader för vård och rehabilitering. Mårten Rosenqvist, professor i kardiologi vid Karolinska institutet, Södersjukhuset, och hans kollegor har därför undersökt möjligheterna att screena för förmaksflimmer med hjälp av så kallad tum-EKG, så att det blir möjligt att ge förebyggande behandling.

– Kan vi identifiera personer med förmaksflimmer och hög risk för stroke och behandla dem med blodförtunnande läkemedel, så minskar risken att de drabbas av stroke med cirka 70 procent, säger Mårten Rosenqvist.

Med tum-EKG registrerar patienten själv sitt EKG genom att placera höger och vänster tumme på en liten bärbar enhet under 30 sekunder. Patienten tar sitt EKG två gånger dagligen under två veckor, samt vid eventuella upplevda symtom, och skickar sedan in uppgifterna via utrustningen till en central databas.

Preliminära resultat från en pilotstudie som har genomförts i Halmstad av överläkare Johan Engdahl visar att 12–14 procent av alla 75-åringar hade förmaksflimmer och borde få blodförtunnande behandling.

Ytterligare beräkningar som utgår från dessa data visar att man skulle kunna förhindra minst 500 strokefall per år om förfarandet användes i hela Sverige. Förutom ett minskat personligt lidande skulle det kunna ge en ekonomisk besparing i form av minskade kostnader för vård och rehabilitering på i storleksordningen ­400–500 miljoner kronor per år.

Nu utökar man projektet till att omfatta hela Landstinget Halland och även Stockholms läns landsting. Nästa steg är att fortsätta stödja implementeringen i landsting runt om i Sverige.

Vad betyder det att få Athenaprisets hedersomnämnande?

– Det betyder mycket att få den här typen av uppmuntran. Uppmärksamheten ger också ökade möjligheter till fortsatt finansiering av projektet så att vi på sikt kan förebygga invaliditet och handikapp för många människor, säger Mårten Rosenqvist.

I projektet har förutom forskarna vid Karolinska institutet, även forskare från Umeå universitet, Linköpings universitet, landstingen i Stockholm, Västerbotten och Halland, samt det svenska medicinteknikföretaget Zenicor Medical Systems AB, medverkat.

Relaterat material

Upptäckt ger hopp om att rädda gravida

MATTIAS GRUNDSTRÖM MITZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev