Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Tum-EKG utmanar bandspelare i jakt på dolt förmaksflimmer

Publicerad: 9 december 2009, 13:20

Mätning av hjärtaktivitet med tum-EKG kan bli framtidens melodi för att upptäcka förmaksflimmer hos patienter med hög risk för stroke. Det hoppas svenska forskare bakom en ny studie.


Ämnen i artikeln:

Förmaksflimmer

Patienter med förmaksflimmer och som fått stroke har enligt studier 55 till 70 procents risk att få stroke igen inom en femårsperiod. Behandling med det blodförtunnande läkemedlet Waran (warfarin) kan minska denna risk med mer än 60 procent.

Men ett problem är att förmaksflimmer kan vara svårt att upptäcka om det inte ger symtom, vilket innebär att många patienter som borde få Waran förblir obehandlade.

Forskare vid Danderyds sjukhus och Södersjukhuset i Stockholm har nu undersökt om mätning med så kallat tum-EGK i hemmet kan vara en bra metod att hitta sådant ”tyst” förmaksflimmer. Tum-EKG är en förenklad version av ett normalt tolvavlednings-EKG, där man bara använder en avledning. Mätningarna görs två gånger om dagen eller vid symtom och skickas in till en datacentral med mobiltelefon.

– Den konventionella metoden är annars att följa hjärtaktiviteten med en bärbar EKG-utrustning där man mäter hjärtaktiviteten under 24 timmar. Vår hypotes var att tum-EKG skulle vara bättre. Det är en smidigare metod och kan användas under längre tid, säger Viveka Frykman, överläkare vid kardiologkliniken på Danderyds sjukhus.

I studien ingick 244 patienter med nyligen genomgången stroke. Samtliga patienter fick mäta EKG med bärbar utrustning, så kallad Holter, och med den nya tummetoden under en månads tid.

Forskarna hittade mycket riktigt flimmer hos en större andel av patienterna då tum-EKG användes, 7,7 procent, jämfört med 2 procent med den konventionella metoden.

– Den nya metoden är mycket lovande och kan våra data bekräftas tycker vi absolut att detta är någonting som bör bli rutin i sjukvården. Patienterna har mycket att vinna på att man upptäcker deras förmaksflimmer eftersom Waran är ett så starkt skydd mot stroke, säger Viveka Frykman.

Bakom den aktuella studien, som ännu är opublicerad, står en forskargrupp med bland andra Mårten Rosenqvist, professor vid Södersjukhuset i Stockholm, och Peter Sobocinski Doliwa, ST-läkare vid Danderyds sjukhus.

Forskarna går nu vidare med att utreda om tum-EKG kan användas för att hitta tyst flimmer hos andra riskgrupper för stroke, som de med högt blodtryck eller diabetes

Ämnen i artikeln:

Förmaksflimmer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev