Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Tusentals med dödlig sjukdom missas

Publicerad: 23 september 2015, 10:15

Utan att veta om det har runt 50 000 svenskar en ärftlig sjukdom som ofta resulterar i en hjärtinfarkt redan i 40-årsåldern. Ett webbaserat test ska nu hitta de drabbade.


Ämnen i artikeln:

Kolesterol

Jämfört med andra länder är den svenska sjukvården dålig på att hitta personer med familjär hyperkolesterolemi (FH). Det är en ärftlig sjukdom som leder till mycket höga nivåer av det dåliga LDL-kolesterolet i blodet.

– Det handlar alltså inte om de småhöga nivåer som många får med åren, utan om sjukligt höga nivåer, redan vid födseln, säger Emil Hagström, hjärtläkare och forskare vid kliniskt forskningscentrum vid Uppsala universitet.

Män med sjukdomen drabbas ofta av sin första hjärtinfarkt redan i 40-årsåldern, ibland ännu tidigare, medan kvinnor drabbas fem, tio år senare.

– Om man sätter in behandling går det att minska risken så att den liknar normalbefolkningen, säger Emil Hagström.

Runt 0,5 procent av befolkningen lider av sjukdomen. Men jämfört med exempelvis Norge och Nederländerna har den svenska sjukvården och dess politiker visat lite intresse av att hitta drabbade personer.

Beräkningar visar att mellan 45 000 och 50 000 svenskar bär på de farliga anlagen — utan att veta om det.

Tillsammans med patientföreningen FH Sverige lanserar forskarna nu ett webbaserat test för personer som misstänker att de har hyperkolesterolemi.

– Där får man svara på frågor om sitt kön, sin ålder och sina LDL-kolesterolnivåer, säger Emil Hagström.

TT: Men om man inte vet LDL-nivåerna?

– Om man har förstagradssläktingar — det vill säga syskon, föräldrar eller barn — som drabbats av tidig hjärtinfarkt eller som har höga LDL-nivåer bör man gå till sin vårdcentral för att mäta sitt kolesterol.

TT: Bör även barn undersökas?

– Ju tidigare man kan diagnostisera sjukdomen, desto bättre. De höga nivåerna börjar byggas upp redan vid födseln. Även om man inte sätter in statiner förrän i tonåren, kan man delvis påverka nivåerna med kost och motion.

Redan födseln

■ Personer med hyperkolesterolemi (FH) föds med höga kolesterolnivåer som stiger ytterligare med åren.
■ Som vuxna har dessa personer ofta ett LDL-kolesterol på 6—10 millimol per liter blodplasma, vilket är betydligt högre än personer med "normalhöga" nivåer. Deras LDL-kolesterol ligger oftast "bara" på 2—5 millimol per liter.
■ Sjukdomen är ärftlig, men kan bero på olika genetiska förändringar i olika familjer. Ett barn till en förälder med FH har en 50 procents risk att bära på anlaget och därmed sjukdomen.

Källa: Emil Hagström/Uppsala universitet

TT

Ämnen i artikeln:

Kolesterol

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev