Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Tusentals strokefall kan förhindras

Publicerad: 26 april 2012, 14:15

KARDIOVASKULÄRA Om sjukvården letar mer efter förmaksflimmer och behandlar patienterna skulle upp till 5 000 fall av stroke kunna hindras i Sverige varje år.


- Hur många som egentligen har förmaksflimmer handlar inte om en siffra utan om hur mycket resurser vi ska lägga ned och hur många liv vi kan rädda från att bli förstörda, sade Leif Friberg, kardiolog vid Danderyds sjukhus, när han presenterade en ännu opublicerad studie om hur många svenskar som faktiskt kan lida av förmaksflimmer.

Socialstyrelsens beräkning är 180 000 patienter, SBU har använt siffran 100 000. Men dessa beräkningar bygger enligt Leif Friberg på gamla studier som huvudsakligen omfattar kroniskt förmaksflimmer, inte paroxysmalt flimmer som kommer i perioder men som också ökar risken för stroke.

Leif Friberg har nu samlat ihop data för hur många som fick diagnosen förmaksflimmer på sjukhus under åren 2005 till 2008. Hans medarbetare Lennart Bergfeldt, professor vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg, har bidragit med diagnoser från primärvården i Västra Götalandsregionen. Sammantaget innebär dessa att så mycket som 3,2 procent av befolkningen i Sverige kan ha diagnosen.

- Det innebär 222 000 individer! And there is more, utropade Leif Friberg under symposiet.

Det finns nämligen ett stort antal personer som har tyst flimmer som inte ger några symtom, men som ändå inte är oskyldigt. I en studie från Halland, där 75-åriga hallänningar screenades för förmaksflimmer, visade det sig att så mycket som en tredjedel hade tyst flimmer. Det skulle innebära att fler än 300 000 personer kan ha förmaksflimmer i någon form i Sverige.

- Det är en extrapolering, och en osäker siffra, men det är inte mycket som talar för att den inte stämmer, sade Leif Friberg.

Han konstaterade att bara ungefär hälften av alla med flimmer i dag behandlas med antikoagulantia, som Waran, för att förebygga stroke.

- Om det är så många som har förmaksflimmer, och om vi skulle behandla 80 procent med antikoagulantia, skulle vi kunna undvika 5 000 fall av stroke per år. I Sverige drabbas 26 000 personer varje år, så vi skulle kunna åstadkomma väldigt mycket, sade Leif Friberg.

LISA JACOBSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev