Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Två ST-läkare i täten efter årets första deltävling

Publicerad: 4 Juni 2008, 06:08

Den första deltävlingen i  SM i EKG är avgjord – nu med tre olika klasser. ­För första gången får även sjuksköterskor tävla.


Den nyinstiftade sjuksköterskeklassen vanns av  Anna Grahn, biomedicinsk analytiker på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

– Det är lite nördigt, men jag tycker det är kul att tolka EKG. Just den här uppgiften var inte så svår. Ganska snabbt såg jag vad det var, säger Anna Grahn.

I klassen ”övriga läkargrupper” var det en ST-läkare i internmedicin som vann.

– Jag gjorde det en kväll när jag inte hade något annat att göra, säger Christer Nilsson, ST-läkare vid medicinkliniken på Ljungby lasarett.

På bara 90 sekunder lyckades han tolka ett EKG för en patient med anamnesen ”Kvinna, 78 år, söker akutmottagning pga trötthet, yrsel. Har känd dilaterad kardiomyopati med EF ca 35%. Funktionsklass NYHA II. Behandling enl. riktlinjer vid hjärtsvikt.”

– Det kändes inte alls svårt, det slog mig direkt. Därmed inte säkert att nästa deltävling går lika bra. Men oavsett så ser jag fram emot den, säger Christer Nilsson.

Klassen kliniska fysiologer/kardiologer vanns också av en ST-läkare, Karl-Jonas Axelsson vid Kungälvs sjukhus, som ställde rätt diagnos på blott 41 sekunder.

– Om jag minns rätt så var det ett rätt ovanligt tillstånd men med en typisk EKG-bild, framför allt med den sjukdomshistoria som presenterades, säger han.

Tävla i SM i EKG 2008

Testa dina kunskaper i konsten att tolka EKG. Dagens Medicins tävling SM i EKG pågår i fem delomgångar. Just nu pågår deltävling två, men det går bra att när som helst hoppa in i tävlingen och göra tidigare omgångar.

Tävlingen är indelad i tre klasser. Klass 1 är för specialister i kardiologi och klinisk fysiologi. Klass 2 är för övriga läkargrupper. Klass 3 är för sjuksköterskor.

Vinnarna i varje delomgång får en halvårsprenumeration på Dagens Medicin och boken Elektrokardiologi från Studentlitteratur.

Tävla här.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev