Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

UD: Vi gör vad vi kan för Fikru Maru

Publicerad: 16 mars 2017, 08:53

Fikru Maru.

Den svenske läkaren Fikru Marus situation i etiopiskt fängelse blir allt mer ohållbar. Utrikesdepartementets bedömning är att han behöver omedelbar vård.


Ämnen i artikeln:

Fikru Maru

Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien i snart fyra år utan att ha blivit dömd. I ett brev till utrikesdepartementet beskriver hans dotter Emy att förhållandena i Kalityfängelset nu blivit värre. Råttorna har tagit över cellerna, Fikru Maru har varken tandkräm eller toalettpapper och måste äta sin mat med händerna. Då han inte har tillgång till alla sina läkemedel tvingas han välja mellan bröstsmärtan efter att ha opererats för en kollapsad lunga eller förstoppning orsakad av smärtstillande läkemedel.

”Det är bokstavligt talat pest eller kolera i hans miljö. Han är svagare men mest undrande. Han frågade mig i dag: Emy vad gör svenska regeringen?”

– Vi tar de steg vi kan ta, säger Patric Nilsson, kansliråd vid utrikesdepartementet, till Dagens Medicin.

Den senaste gången en officiell svensk representant träffade Fikru Maru var vid rättegången den 1 mars. Den svenska ambassadören i Etiopien följer de två rättsprocesserna där Fikru Maru är åtalad för först korruption och sedermera bland annat brand på det fängelse han suttit fängslad i. Patric Nilsson understryker dock att statsminister Stefan Löfven (S) tog upp Fikru Marus situation vid världsekonomiskt forum i Davos och att utrikesminister Margot Wallström (S) har tagit upp ärendet med sin etiopiska motpart vid flera tillfällen.

Patric Nilsson förklarar att utrikesdepartemenet har en dialog med Fikru Marus advokater. Han konstaterar också att ”finns en del omständigheter kring åtalen som väcker frågor”.

– Det är väldigt allvarliga åtalspunkter. I vissa fall kanske jag enbart skulle ha sagt att det är en rättsprocess som pågår.

Kan du nämna ett exempel på någon sådan omständighet?

– I de två separata åtalen så finns det delar som vi ifrågasätter och tar upp i de kontakter vi har.

När det kommer till Fikru Marus hälsosituation är Patric Nilsson noga med att påpeka att utrikesdepartementet inte går in på enskilda personers hälsoläge.

– Det vi säger i våra kontakter med etiopiska företrädare är att han behöver avancerad och mer långsiktig vård.

Vad svarar de då?

– Vi går inte på detaljer om hur våra diskussioner ser ut här i Sverige eller i Etiopien.

Har ni någon tidsplan?

– När det gäller insatserna kring vården så är det per definition omedelbart. Även om den första operationen är genomförd så behövs det mer avancerad och långsiktig vård nu.

Vad känner du som medmänniska när du läser hans dotters brev?

– Jag kan väl i ärlighetens namn säga att det är klart att jag förstår frustrationen från anhöriga när man ser de här omständigheterna. Jag kan också förstå att man tar alla steg man kan för att få till stånd det som en person som sitter frihetsberövad behöver.

Fikru Marus dotter avslutar sitt brev till utrikesdepartementet med att skriva:

”Mitt hjärta brister i tusen bitar om jag måste ta hem honom i en kista, men jag kommer leva med samvetet att jag gjorde allt jag kunde för att rädda honom. Vill inte ni kunna säga samma sak? För i den takten ni jobbar nu så går han snabbt mot döden och ni långsamt mot en återvändsgränd.”

Relaterat material

Rättegång mot Fikru Maru fortsätter

Fikru Maru återförd till fängelset

Kräver att EU agerar i Fikru Marus fall

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Fikru Maru

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev