lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Ultraljud plus stamceller fick hjärtat att pumpa bättre

Publicerad: 18 april 2013, 10:37

Förbehandling med stötvågor tycks kunna göra hjärtat mer mottagligt för stamceller hos patienter med hjärtsvikt, enligt en ny studie i Jama.

Ämnen i artikeln:

Ultraljud

Det är ett tyskt forskarlag som har försökt att förbättra hjärtats funktion med hjälp av mononukleära celler, som är en typ av stamceller från benmärgen, hos patienter med kronisk hjärtsvikt efter hjärtinfarkt.

I hopp om att öka effekten av behandlingen ville forskarna pröva att förbehandla patienternas hjärtan med ultraljud, så kallad stötvågsbehandling, inför infusionen av stamceller. De har i tidigare försök sett att stötvågsbehandling av hjärtat ökar frisättningen av molekyler som håller kvar insprutade stamceller.

I den nu aktuella studien ingick 103 patienter som randomiserades till olika grupper där de fått äkta eller fejkad stötvågsbehandling plus en infusion med stamceller eller en placebolösning.

Resultaten visar att ejektionsfraktionen, som är ett mått på hjärtats pumpförmåga, efter fyra månader ökade efter stötvågsbehandling plus infusion av stamceller, jämfört med stötvågor plus placebolösning. I absoluta tal handlade det om en förbättring med 3 procent i den första gruppen och 1 procent i den andra.

Dessutom blev kammarväggen tjockare hos dem som fått stötvågor och stamceller, men inte hos dem som fått stötvågor och placebolösning.

Färre av dem som fått stötvågor och stamceller drabbades också av stora hjärthändelser, som hjärtinfarkt och förvärrad hjärtsvikt, jämfört med dem som fått fejkade stötvågor och stamceller eller äkta stötvågor och en placebolösning.

Forskarna påpekar att det behövs studier med fler patienter för att ta reda på om fynden kan komma till klinisk nytta.

Birgit Assmus med flera. Effect of Shock Wave-Facilitated Intracoronary Cell Therapy on LVEF in Patients With Chronic Heart Failure - The CELLWAVE Randomized Clinical Trial. Jama 2013; 309: 1622-1631. Doi:10.1001/jama.2013.3527.

http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1679402

Relaterat material

Blandade resultat för cellterapi mot hjärtsjukdom

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev