Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Under hundra patienter rekommenderas få Repatha

Publicerad: 22 december 2015, 11:13

I förra veckan stod det klart att det inte blir någon subvention för den nya kolesterolsänkaren Repatha (evolucumab). Nu offentliggörs vilka patienter som ändå rekommenderas få subventionerad behandling med läkemedlet.


Det handlar om en liten grupp patienter med högt kolesterol som antingen har homozygot familjär hyperkolesterolemi eller är aktuella för behandling med så kallad LDL-plasmaferes, där blodet renas från LDL-partiklar.

NT-rådet vid Sveriges Kommuner och Landsting som utfärdat den aktuella rekommendationen anser att Repatha är konstnadseffektiv för dessa två grupper av patienter. Sammantaget handlar det om under hundra patienter i landet, enligt ett yttrande från rådet som blev offentligt i dag tisdag den 22 december.

Landstingen rekommenderas att använda så kallad landstingssubvention för att behandla dessa patienter. Vid sådan subvention rekvireras läkemedlet till en vårdenhet och delas sedan ut till patienterna eller så hämtar patienterna läkemedlet på apotek och apoteken fakturerar sedan kostnaden till landstingen.

Repatha ingår i den nya läkemedelsklassen PCSK9-hämmare som effektivt sänker kolesterolvärdet. Ännu saknas det dock data för en eventuell förebyggande effekt på hjärt-kärlsjukdom.

Relaterat material

TLV säger nej till dyrt kolesterolläkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev