måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Undersköterskor vill också få mer betalt

Publicerad: 16 april 2014, 08:51

Nu är det undersköterskornas tur att kräva mer betalt. I Sundsvall kräver de ett särskilt sommaravtal och får stöd av annan personal.


Undersköterskorna på Sundsvalls sjukhus vill ha 200 kronor mer i timmen när de jobbar lediga dagar i sommar, uppger lokaltidningen Dagbladet. I går uppvaktades arbetsgivaren med en lista underskriven av mer än 600 anställda.

Det är inte bara undersköterskor som skrivit på listan, utan även sjuksköterskor och läkare, enligt vad Tommy Larsson, företrädare för fackförbundet Kommunal, säger till Dagbladet.

– De tycker undersköterskorna är värda det här.

Sjuksköterskor som flyttar en semestervecka under sommaren erbjuds 10 000 kronor av sjukhuset och dessutom extra betalt om de går in och jobbar lediga dagar. När facket förra sommaren försökte förhandla om extra betalt även för undersköterskor, fick de nej, enligt Jan-Olov Lampinen, ordförande för Kommunal i Västernorrland.

I akuta lägen har sjukhuset rätt att beordra in ledig personal – om den går att nå. Kanske stänger undersköterskor och skötare av mobilerna i sommar, spekulerar Jan-Olov Lampinen.

Margareta Rödén, förvaltningschef på specialistvården, säger till Dagbladet att man inte har avtal med några fackliga organisationer utan att de avtal som finns har gjorts upp direkt mellan sjuksköterskor och chefer. Hon menar också att en del undersköterskor fick extra betalt förra sommaren.

Kommunal och ledningen ska diskutera vidare.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev