Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Unga idrottare bör följas upp

Publicerad: 10 januari 2008, 09:34

Till synes friska unga elitidrottare som har förändringar på EKG bör följas upp, eftersom de riskerar att drabbas av svåra hjärtproblem många år senare. Det konstaterar italienska forskare i dagens nummer av New England Journal of Medicine.


Unga vältränade idrottsutövare kan ha onormalt EKG utan att något annat tyder på att de är hjärtsjuka. Det är inte klarlagt om detta är det första tecknet på en underliggande hjärtsjukdom som kommer att ge sig till känna senare i livet.

Forskare knutna bland annat till den italienska olympiska kommittén i Rom och universitetet i Padua har nu gjort en långtidsuppföljning.

I en databas med 12 550 idrottsmän och -kvinnor identifierades 81 personer med inverterade T-vågor i EKG men utan andra tecken på hjärtsjukdom. Uppföljningstiden var i medeltal 12 år.

Elitidrottarna med EKG-förändringar jämfördes med 229 matchade kontroller ur samma databas.

Under uppföljningen visade det sig att av de 81 elitidrottarna med onormalt EKG hade 5 stycken, 6 procent, kardiomyopatier, sjukdomar i hjärtmuskulaturen.

En av dessa, en ung kanotist, dog plötsligt vid 24 års ålder på grund av en oupptäckt myopati som orsakade hjärtrytmrubbningar. Tre utvecklade hypertrofiska kardiomyopatier då de var 27, 32 och 40 år. En av dem drabbades av hjärtstopp, men överlevde. Den femte utvecklade dilaterad kardiomyopati efter nio år.

I kontrollgruppen utvecklade ingen hjärtsjukdom under uppföljningstiden på i snitt nio år.

Forskarnas slutsats är att uppenbara EKG-förändringar hos unga och till synes friska elitidrottare kan vara ett första uttryck för underliggande kardiomyopatier. Dessa behöver inte visa sig förrän flera år senare, men kan få allvarliga följder. Därför bör sådana personer kontinuerligt kontrolleras, anser forskarna.      New England Journal of Medicine 2008; 358: 152-161

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev