Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Unik hjärtoperation i Göteborg

Publicerad: 24 oktober 2008, 13:31

Unik hjärtoperation i Göteborg

För första gången i Skandinavien har ett helt hjärta tagits ut och ersatts av ett konstgjort. Ingreppet gjordes på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Uppdaterad 16:26


Den avancerade operationen gjordes på Sahlgrenska universitetssjukhuset den 15 oktober. Patienten var en 31-årig man som led av svår icke botbar tvåkammarsvikt sedan ett år tillbaka. Trots intensiv behandling med mediciner hade hans tillstånd påverkat andra organ som levern och njurarna.

När ingreppet gjordes var 31-åringen döende. En dryg vecka senare är läget betydligt ljusare.

– Hans lever- och njurfunktion har förbättrats och han andas själv, men han har en god bit kvar. Det är inget bagatellartat ingrepp han har utsatts för, säger thoraxkirurgen Hans Lidén, som medverkade under operationen.

Det konstgjorda hjärtat är en tillfällig lösning i väntan på att mannen kan genomgå en hjärttransplantation. För närvarande är hjärtat kopplat till en flera hundra kilo tung enhet som ser till att det fungerar som det ska. Om patienten blir friskare finns det möjlighet att koppla det till en mindre enhet som går att ta med utanför sjukhuset.

Huvudansvarig läkare vid operationen på Sahlgrenska universitetssjukhuset var thoraxkirurgen Ulf Kjellman. Han assisterades av Hans Lidén och thoraxkirurgen Göran Dellgren. Dessutom fanns en tysk läkare med erfarenhet av liknande operationer på plats för att övervaka ingreppet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev