lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Unikt låg dödlighet efter hjärtoperationer på Karolinska

Publicerad: 8 februari 2023, 12:04

Dödligheten efter hjärtoperationer var unikt låg på Karolinska universitetssjukhuset under 2022. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Dödligheten efter hjärtoperationer på Karolinska universitetssjukhuset minskar till unikt låga nivåer. En anledning som lyfts är att kirurgerna har blivit mer rutinerade.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhuset

T

TT


Under 2022 kom kirurgerna ner till 0,4 procent dödlighet vid hjärtoperationer, samtidigt som antalet operationer ökade.

Den låga siffran beror på att man har genomdrivit ett kvalitetsarbete, men även på att varje kirurg får göra flera operationer per år, enligt sjukhuset.

– Vi var för många kirurger och nu är vi hälften så många som för 15 år sedan. Det är som att vara elitidrottsman, man måste underhålla sina kunskaper. Gör man inte det ofta kan varje moment innebära en stressituation. Det är inte alltid som det går som tänkt och då är det viktigt att veta hur man ska kunna lösa det, säger Peter Svenarud, överläkare och verksamhetschef för Karolinskas thoraxkirurgi.

– Själv tror jag att jag gjorde 130 operationer förra året. Det är en rimlig mängd som man behöver göra.

Svenarud menar att förändringarna bottnar i ett långsiktigt kvalitetsarbete. Karolinska universitetssjukhuset har tidigare kämpat med dåliga resultat och långa väntetider. Under 2016 rapporterades det att väntetiderna till hjärtoperationer hade ökat de senaste åren. Året innan hade bara 76 procent av patienterna opererats inom vårdgarantins tre månader.

– Det var en förfärlig situation. Vi hade precis flyttat in i nya lokaler och det var mycket som inte fungerade. Samtidigt som flytten skedde en stor omorganisation. Den passade inte oss. Det var ur den här situationen som kvalitetsarbetet kom, säger Peter Svenarud.

Läs också: Karolinska når inte målet om köfrihet till årsskiftet: ”Vi satte ett ambitiöst mål”

De senaste åren har Karolinska universitetssjukhuset förbättrat sitt arbete och förra året hade sjukhuset landets lägsta dödlighet vid hjärtoperationer enligt det svenska registret Swedehearts kvalitetsindex.

I dag finns flera anpassade behandlingsmöjligheter och operationstekniker för hjärtsjuka.

– Vi har ett bra samarbete mellan olika läkare så att vi kan hitta rätt metod för patienten. Sedan skräddarsyr vi vården för patienten. Tidigare var det samma process för alla patienter, säger Peter Svenarud.

Kvalitetsarbetet hålls även levande genom att alla yrkesgrupper på Karolinska som arbetar med hjärtpatienterna träffas regelbundet. Samtidigt som resultaten förbättrats tror Svenarud att det är svårt att ligga kvar på årets siffra.

– Det är nog svårt att upprepa. Vårt mål är att behålla en låg dödlighet. Vi tror att det är omöjligt att landa på 0,0 procent. Det är inget självändamål, säger han.

Läs också: Överlevnaden steg när färre opererade mer 

Martin Nilsson/TT

Fakta: Hjärtoperationer på Karolinska universitetssjukhuset

År / Hjärtoperationer / 30-dagars dödlighet

2017 850. 2,5 procent

2018 951. 1,6 procent

2019 1 039. 1,7 procent

2020 1 026. 1,1 procent

2021 1 036. 1,4 procent

2022 1 072. 0,4 procent

Källa: Karolinska universitetssjukhuset

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev