Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Urinvånare i Sydamerika anses ha världens friskaste kärl

Publicerad: 17 mars 2017, 16:15

En 80-årig person tillhörande gruppen Tsimané i Bolivia har samma risk för kranskärlssjukdom som en medelålders amerikan, enligt en ny observationsstudie i tidskriften Lancet.


Tsimané-folket räknas som ursprungsbefolkning och lever i Bolivias lågland. Nya resultat antyder att de har fem gånger lägre risk för kranskärlssjukdomar jämfört med amerikaner. Fynden presenteras under årets ACC-kongress, American College of Cardiology, som pågår i Washington DC.

Inom Tsimané-folket hade 85 procent en låg grad av ateroskleros, vilket motsvarar en väldigt liten risk för kranskärlssjukdom. 13 procent hade en låg risk medan den var måttlig till hög hos 3 procent. Deras risk för kranskärlssjukdom är den hittills lägsta som rapporterats i en befolkning, skriver det internationella forskarlaget bakom studien. Fynden kan jämföras med invånare i USA där 50 procent anses ha en måttlig till hög risk för kranskärlssjukdom, enligt tidigare forskningsfynd.

Det är troligtvis livsstilen som ligger bakom fenomenet, menar forskarna. Inom Tsimané-folket är det få som röker och kosten är fattig på mättat fett och rik på fiberrika kolhydrater som inte processats. Befolkningen rör sig även mycket i samband med jakt och fiske – endast tio procent av den vakna tiden är de inaktiva. Motsvarande siffra ligger på närmare 54 procent för invånare i västvärlden.

Fynden antyder att kranskärlssjukdomar kan förebyggas hos de flesta genom att exempelvis hålla blodtrycket lågt och motionera mycket, skriver forskarna. Vilken roll som varje enskild faktor har i sjukdomsförloppet behöver dock utvärderas ytterligare, menar de.

Forskarna besökte 85 byar mellan 2014 och 2015, och studien innefattade 705 vuxna personer tillhörande Tsimané. Några av riskfaktorerna som undersöktes var blodtryck, graden av förkalkning i kärlen och mängden LDL-kolesterol i blodet. Forskarna använde datortomografi och ett poängsystem som kallas CAC, coronary artery calcium.

Läs mer i abstract:

Hillard Kaplan med flera. Coronary atherosclerosis in indigenous South American Tsimane: a cross-sectional cohort study. The Lancet, publicerad online den 17 mars 2017. Doi: 10.1016/S0140-6736(17)30752-3

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News