söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Utvärdering av förbättringsarbete

Publicerad: 27 maj 2013, 13:37

Långsiktighet är nyckeln till ett lyckat förbättringsarbete inom hälso- och sjukvården i Kalmar, visar ny avhandling.


Studien undersöker bland annat vad som bidrar till ett framgångsrikt förbättringsarbete och hur initiativ till förbättring kan utföras och ledas.

Landstinget i Kalmar län drog igång en satsning i kvalitetsförbättring 2007. En styrgrupp startades och gruppen kom efter en tid fram till att det vore värdefullt att utvärdera satsningen på ett vetenskapligt sätt. Det resulterade i att doktorand Ann-Christine Andersson anställdes 2009 för att bedriva forskning.

Hon tittade på olika delar av satsningen, allt från ”på golvet”-inspirerade händelser till intervjuer med chefer och personer som arbetat med olika projekt i satsningen.

– För att nå bästa resultat måste ledningen våga jobba mer långsiktigt och uthålligt. Man kan till exempel med fördel ständigt jobba med förbättringsarbete och inte bara se det som ett tillfälligt projekt, säger Ann-Christine Andersson.

Hon menar att det är viktigt att ledningen tillåter olika vägar för att driva förbättringsarbete. En del personal passar bättre för att jobba med lite friare projekt medan andra föredrar att arbeta efter ett mer metodstyrt förbättringsprogram.

– Jag tror att det är viktigt för ledningen att inse att det är viktigt att hålla i och hålla ut. Olika saker passar olika personer. Det viktiga är att folk tänker över vad som behövs förbättra. Mikroperspektivet är viktigt men samtidigt behövs någon form av styrning, så inte alla behöver uppfinna hjulet hela tiden, säger Ann-Christine Andersson.

Avhandlingen disputerades 23 maj.

Läs avhandlingen:

Ann-Christine Andersson. Kvalitetsutveckling och förbättringsarbete i hälso- och sjukvården: Erfarenheter från ett svenskt landsting.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev