Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Utvärdering ersätter planerad krisövning

Publicerad: 20 april 2017, 07:09

Terrordådet i Stockholm den 7 april hann före. En krisövning som skulle hållas i Stockholm i maj ställs in.


Ämnen i artikeln:

Terrordådet på DrottinggatanStockholms läns landstingAmbulanssjukvårdAkutsjukvård

I stället för att öva ska Stockholms läns landsting, länets kommuner, polis, brandförsvar och andra aktörer som ingår i Samverkan Stockholmsregionen, SSR, göra en uppföljning av hur samarbetet fungerade i samband med lastbilsattentatet på Drottninggatan. Den övning som planerats, med ett scenario som liknande det som verkligen skedde, blir en genomgång av hur parterna agerade i skarpt läge.

– Nu har vi ju facit att utgå ifrån, säger samordningschef Ola Slettenmark på SSR som arbetar för ökad beredskap och förmåga att hantera attentat och kriser i Stockholmsområdet. Enligt honom fungerade samarbetet med sjukvårdens staber ”jättebra”.

Från landstingets sida påbörjas nu en bred utvärdering av insatserna inom bland annat sjukvården. Alliansens gruppledare har lyft några aspekter som ska granskas särskilt.

Bland annat kan ambulanspersonalens skyddsutrustning behöva stärkas liksom säkerheten på akutsjukhusen. Politikerna vill även försäkra sig om att nyckelpersoner kan ta sig till vården snabbt även om kollektiv­trafiken står stilla.

– Det här är bara några av de aspekter som vi skickat med till landstingsdirektörens utvärdering som ska titta på hur krisledningsarbetet fungerade, vad som kunde gjorts annor­lunda och vad vi kan lära, säger landstingsstyrelsens ord­förande, finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M).

Hennes uppfattning är att såväl den övergripande ledningen som sjukvården agerade snabbt och tog höjd för en situation som kunde ha blivit värre.

– Systemet förefaller ha fungerat oerhört väl, säger Irene Svenonius.
På tisdagen vårdades fortfarande fyra personer, som skadades vid dådet, på sjukhus.

Relaterat material

Ambulansfacket kritiskt efter dådet

Cityakuten hamnade mitt i terrordådet

Krisledning fortsätter efter terrordådet

De räddade liv efter dådet på Drottninggatan

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News