Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Vaccinering skyddade mot hjärtsjukdom

Publicerad: 22 oktober 2013, 21:00

En metaanalys av flera randomiserade studier pekar på att vaccinering mot influensa medför en minskad risk för insjuknande i hjärt-kärlsjukdom.


Enligt rekommendationer bör personer med risk för hjärt-kärlsjukdom vaccineras mot influensa. Rekommendationerna baseras främst på observationsstudier.

Nu har en forskargrupp gjort en metaanalys med randomiserade kontrollerade studier där hjärt-kärlsjukdom efter influensavaccinering har studerats.

Sammantaget ingick fem publicerade och en ännu opublicerad studie i analysen. 6 735 patienter med en snittålder på 67 år utgjorde underlag. 36 procent av dessa hade en sjukdomshistoria med hjärt-kärlsjukdom.

Bland dem som fick vaccin mot influensa var risken att drabbas av en allvarlig hjärt-kärlhändelse 2,9 procent inom ett år. Det ska jämföras med 4,7 procent i gruppen som inte fick vaccin. Forskarna bakom studien konstaterar också att den största positiva effekten uppnåddes för högriskpatienter med aktiv kranskärlssjukdom.

Studien publicerades online i tidskriften Jama i dag, tisdag. Bakom analysen står forskare från University of Toronto i Kanada.

Läs abstract:

Udell med flera. Association Between Influenza Vaccination and Cardiovascular Outcomes in High-Risk Patients. Jama. Publicerad online den 22 October 2013.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev