Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag08.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Välkända riskfaktorer förutsäger förmaksflimmer

Publicerad: 10 Maj 2012, 07:17

Det finns pålitliga riskfaktorer för att förutsäga förmaksflimmer. Genetiska varianter verkar vara viktiga för patienter med hjärtsvikt.


Ämnen i artikeln:

Förmaksflimmer

Förmaksflimmer är den vanligaste hjärtrytmrubbningen och ger ökad risk för blodpropp. För att förhindra insjuknande och därmed minska risken för till exempel stroke, demens och för tidig död, är det bra om personer i riskzonen kan identifieras tidigt. Gustav Smith visar i sin avhandling att tidigare välkända riskfaktorer som högt blodtryck, övervikt och ålder är de säkraste faktorerna för att förutsäga förmaksflimmer.

– Däremot verkar inte gener tillföra något större prediktivt värde. Förutom vid förmaksflimmer i samband med hjärtsvikt, säger Gustav Smith, ST-läkare i kardiologi vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

Avhandlingen baseras på en genomgång av en studie där drygt 30 000 Malmöbor deltagit med blodprover, DNA-prov och mätning av längd, vikt och blodtryck. Studien jämfördes med uppgifter från två nationella register, patientregistret och dödsorsaksregistret.

Gustav Smith hade förväntat sig att genetik skulle vara en viktig faktor, men det visade sig alltså att ett samband mellan gener och förmaksflimmer endast sågs hos patienter med hjärtsvikt. I den gruppen var de vanliga riskfaktorerna inte kopplade till förmaksflimmer.

– Det speglar hur komplex sjukdomen är och att olika subgrupper har skiftande riskfaktorer. Fynden föranleder fortsatt forskning om  hur genetik kan associeras till förmaksflimmer, säger han.

ÅSA WIKSTEN

Ämnen i artikeln:

Förmaksflimmer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev