Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Vanlig typ av hjärtmedicin kopplas till cancerrisk

Publicerad: 13 juni 2010, 23:01

Patienter som behandlas med angiotensinreceptorblockerare löper en något högre risk för att drabbas av cancersjukdomar, enligt en ny sammanställning.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Det är amerikanska forskare som har analyserat insjuknandet i cancer i flera olika randomiserade studier där angiotensinreceptorblockerare, ARB, har undersöks.

Bakgrunden är att denna typ av läkemedel, som används mot bland annat högt blodtryck och hjärtsvikt, inverkar i biologiska mekanismer som kan påverka cancerutveckling.

Totalt ingick mer än 60 000 patienter från fem olika studier i sammanställningen. Efter i snitt fyra års uppföljning hade 7,2 procent bland dem som lottats till behandling med ARB insjuknat i cancer, jämfört med 6,0 procent i kontrollgruppen.

Överrisken kvarstod när forskarna bara analyserade studier där cancerinsjuknande hade varit ett fördefinierat effektmått och därför mättes särskilt noga. Ingen koppling sågs dock mellan behandling med ARB och ökad risk för död i cancer.

Enligt forskarna, som är verksamma vid Case Western Reserve University School of Medicine i Cleveland, USA, var det aktuella materialet för litet för att analysera eventuella förhöjda cancerrisker med enskilda läkemedel av typen ARB.

Sammanställningen publiceras i dag, måndag den 14 juni, online i tidskriften Lancet Oncology. Samtidigt publiceras en kommentar där läkaren Steven Nissen vid Cleveland Clinic skriver att myndigheterna nu närmare måste analysera det möjliga sambandet mellan ARB och cancer.

Under tiden anser han att denna typ av läkemedel bör användas mer försiktigt.

Läs abstract till studien:

Lancet Oncology, publicerad online 14 juni 2010

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev