Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Vardagsmotion kopplas till längre liv

Publicerad: 29 oktober 2013, 10:14

Foto: Photos.com

En ny studie stärker sambandet mellan en aktiv livsstil och minskad risk för hjärt-kärlsjukdom hos äldre människor.


Forskare vid Karolinska institutet och Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, GIH, bjöd in en tredjedel av alla personer över 60 år i Stockholms läns landsting att delta i en studie om hälsa och motion. De 4 232 personer som valde att delta fick fylla i enkäter om hur ofta de ägnade sig åt olika aktiviteter som exempelvis att plocka bär eller påta i trädgården och hur ofta de utförde någon formell träning. De fick också svara på frågor om bland annat rökning och alkoholkonsumtion och så fick de genomgå en undersökning för att kontrollera hjärt-kärlhälsa.

Bland deltagarna som utförde mer vardagsmotion var metabola syndromet ovanligare och de hade också mindre riskfaktorer för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.

Deltagarna följdes i 12,5 år i snitt. Bland dem som hade angivit högst nivå av vardagsmotion var risken för att insjukna i hjärtinfarkt eller stroke 27 procent lägre jämfört med dem som hade angett lägst nivå. Risken för att avlida inom uppföljningsperioden var 30 procent lägre för dem som hade angett mest vardagsmotion.

Forskarna drar slutsatsen att ett aktivt liv är kopplat till en bättre hjärt-kärlhälsa och ökad livslängd.

Läs abstract:

Ekblom-Bak med flera. The importance of non-exercise physical activity for cardiovascular health and longevity. Br J Sports Med. doi:10.1136/bjsports-2012-092038

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev