Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Vården ska slippa kravet att anmäla självmord

Publicerad: 19 september 2012, 04:00

Vården ska inte längre tvingas att anmäla alla självmord till Socialstyrelsen. Bra, tycker psykiatrierna. Helt fel, tycker en brukarorganisation.


Socialstyrelsen håller på att anpassa lex Maria till patientsäkerhetslagens definition av vårdskador. I utkastet till föreskrifter, som nu är ute på remiss, är obligatoriet att anmäla samtliga självmord som begås i eller i samband med vården borta.

Anmälan ska hädanefter endast göras när det finns misstankar om att självmordet eller självmordsförsöket beror på att vården gjort fel.

– Därmed jämställs psykiatrin med övriga sjukvården. Det är ju inte obligatoriskt att anmäla alla som dör i hjärtinfarkt på en intensivvårdsavdelning, säger Lise-Lotte Risö Bergerlind, ordförande i Svenska psykiatriska föreningen.

Lärandet om att förebygga självmord måste ske inom psykiatrin och övriga vården, det hänger inte ihop med anmälningarna, anser hon.

Medicinalrådet Helena Silfverhielm på Socialstyrelsen tror att anmälningarna kommer att minska drastiskt, redan i dag finns ett betydande mörkertal. Hon beklagar den planerade förändringen av föreskrifterna eftersom Socialstyrelsens utredningar om självmord gett underlag till uppmärksammade granskningar av patientsäkerheten.

2010 redovisades en rapport om lex Maria-beslut om nära 1 000 patienter som tog livet av sig mellan 2006 och 2009. Där framgår det att det fanns samband med brister i vården i över 60 procent av fallen.

Däremot är Helena Silfverhielm tveksam till om Socialstyrelsens agerande lett till så mycket förbättringen av vården av självmords-benägna. Systemfelen består, anser hon.

– Man måste också beakta att Socialstyrelsens utredningar kräver mycket resurser, säger hon.

Gunilla Wahlén, ordförande i organisationen Spes, Suicidprevention och efterlevandes stöd, är mycket kritisk till Socialstyrelsens förslag.

– Färre anmälningar kommer att göras. Gör vården en anmälan får man en samlad bild av förloppet vid ett självmord. Då kan vården lära sig något för framtiden, säger hon.

Gunilla Wahlén jämför med Trafikverket som gör noggranna analyser av samtliga dödsfall som inträffar i trafiken – analyser som sedan leder till förändringar av vägsträckningar och annat i den fysiska miljön.

En chefsgrupp med anknytning till Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har krävt att särreglerna för självmorden ska bort. Ett av deras argument är att lex Maria får stor uppmärksamheten i medierna och att personer som tagit livet av sig kunnat identifieras och därmed har bördan ökat för anhöriga.

– Det går knappast att undvika, vi måste komma ifrån alla tabun när det gäller självmord, säger Gunilla Wahlén.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev