Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Västernorrland riskerar böter för mångmiljonkontrakt

Publicerad: 19 april 2016, 11:47

Den chef man ville rekrytera ville bli anställd genom sitt eget bolag. Då struntade Landstinget Västernorrland i upphandlingen. Nu riskerar det miljonböter.


Ämnen i artikeln:

Landstinget Västernorrland

Förra året omorganiserades sjukvården i Västernorrland och nya chefer skulle rekryteras. Den som enligt arbetsgivaren var mest kvalificerad för tjänsten som länschef för kardiologi och akutvårdsavdelningar krävde att anlitas genom sitt bolag som vid ett tidigare tillfälle. Det gick en chef på landstinget med på. Ett fyraårigt avtal med en veckoersättning på 48 000 kronor tecknades – totalt 9 984 000 kronor.

Allt detta enligt Landstinget Västernorrlands svar till Konkurrensverket, som utreder ärendet. Svaret inkom i fredags. Landstinget har alltså ingått ett avtal på nästan tio miljoner kronor utan att annonsera tjänsten enligt lagen om offentlig upphandling, LOU. Gränsen för direktupphandlingar är 534 890 kronor, vilket hade räckt för att anlita den aktuella länschefen i elva veckor.

Det är därför som ärendet ligger på Konkurrensverkets bord.

– Detta följer inte de rutiner vi har. Personen som gjort rekryteringen har gått utöver vad delegationen medger, säger Thomas Olsson, tillförordnad förvaltningschef för landstingets kansli.

Enligt landstingets rutiner fick chefen göra upphandlingar på upp till 222 500 kronor. Annars skulle det kontrasigneras av landstingets firmatecknare, vilket alltså inte skett, enligt landstinget.

Hur förhindrar ni att detta händer igen framöver?

– Vi har belyst de rutiner vi har både till chefer och på intranätet. Vi har också sett över alla chefsavtal vi har, flera hundra stycken, och inte hittat några fler liknande.

På Konkurrensverket vill juristen Dick Moberg inte uttala sig i det enskilda fallet.

Får man göra en direktupphandling på tio miljoner?

– Det beror på. Huvudregeln är att avtal över 530 000 kronor ska annonseras, men det finns möjlighet till undantag. Ett är tekniska skäl – att bara en leverantör kan tillhandahålla den vara eller tjänst som man är ute efter. Ett annat skäl kan vara synnerlig brådska, att man behöver teckna ett avtal väldigt snabbt. Till exempel om en leverantör av droppåsar plötsligt går i konkurs.

Om Konkurrensverket kommer fram till att landstinget har gjort fel kan det antingen rikta kritik – eller gå till domstol och ansöka om upphandlingsskadeavgift. Taket är på 10 procent av beloppet, i det här fallet nästan en miljon.

– Vi hoppas att Konkurrensverket ser att vi har rutiner som gör att vi ska följa gällande lagstiftning, säger Thomas Olsson.

Dagens Medicin har sökt chefen som gick med på miljonkontraktet utan framgång.

ISABELLE BECKMAN

Ämnen i artikeln:

Landstinget Västernorrland

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev