Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Vegetabiliskt fett skyddar inte hjärtat

Publicerad: 13 april 2016, 07:06

Foto: Thinkstock

Att ersätta mättat fett med vegetabiliskt fett sänker inte risken för hjärtsjukdomar, enligt en ny metaanalys som publicerats i tidskriften BMJ.


Det har funnits en allmän uppfattning om att vegetabiliska oljor som är rika på linolsyra har en skyddande effekt mot hjärtsjukdomar eftersom blodets kolesterolhalt sänks.

Men den nya analysen visar att kost rik på fleromättat fett inte minskar risken för exempelvis hjärtinfarkt eller ateroskleros. Enligt resultatet fanns i stället en 22-procentig ökad risk att dö för varje 30mg/dL som kolesterolnivån sänktes i serumet.

Amerikanska forskare har gått igenom tidigare material och även opublicerade dokument från en av de största randomiserade studierna på området, Minnesota coronary experiment. Den pågick mellan 1968 till 1973 och inkluderade fler än 9 400 kvinnor och män som levde på sex olika mentalsjukhus. Hälften av deltagarna åt en kost rik på vegetabiliska oljor och linolsyra medan kontrollgruppen hade en diet som var hög på mättat fett.

Studien visade att kolesterolhalten sänktes hos deltagare som fick vegetabiliska oljor. Teoretiskt skulle det leda till färre fall av kranskärlsjukdom, enligt författarna bakom Minnesota coronary experiment. Och resultatet utgjorde en hörnsten i hypotesen om att fleromättat fett skyddar hjärtat.

Den nya analysen visar dock att överlevnaden inte alls var bättre bland deltagare som fick en kost rik på vegetabiliska fett, enligt de amerikanska forskarna.

Deras resultat får ytterligare stöd i form av tidigare opublicerat material från en annan stor studie på området, Sydney diet heart study. Även här hade deltagarna en ökad risk för kranskärlsjukdom om de fick vegetabilisk olja och linolsyra, jämfört med mättat fett.

Forskarna bakom analysen har även gått igenom fem andra randomiserade studier som testat att ersätta mättat fett med vegetabiliska oljor för att minska risken för hjärtsjukdom. Men ingen av dessa kunde visa att risken att dö minskade med en diet som var hög på linolsyra.

Den bristfälliga publiceringen från främst Minnesota coronary experiment ligger troligtvis bakom en överskattad tro på att fleromättat fett bör ersätta mättat fett, skriver forskarna.

Läs mer i abstract:

Christopher E Ramsden med flera. Re-evaluation of the traditional diet-heart hypothesisi: analysis of recovered data from Minnesota Coronary Experimetn (1968-73). British Medical Journal, publicerad online den 12 april 2016. Doi: 10.1136/bmj.i1246

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev