Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Vegetariskt på hjärtkliniken

Publicerad: 28 november 2014, 09:44

Hjärtpatienterna i Örebro kommer efter nyår att erbjudas en mer eller mindre vegetarisk kost.


– Vi tycker att vi är skyldiga att göra det här. Det är en del av patienternas hälsovård. Läkemedel är en sak, eventuella åtgärder i form av operationer som vi gör är en annan sak, men att hjälpa dem till en förändring i livsstil det åligger oss också, säger Stella Cizinsky, chef för hjärtkliniken på Universitetssjukhuset Örebro, till Sveriges Televisions Tvärsnytt.

Patienterna på kliniken kommer självklart att få välja kött även efter årsskiftet men normen, det vill säga det som i första hand erbjuds från patientköket, kommer att vara mer eller mindre vegetarisk.

Enligt Stella Cizinsky har hjärtpatienter extra mycket att vinna på att äta mer från växtriket och klinikens nya meny har också stöd i de nordiska näringsrekommendationerna. Enligt Tvärsnytt är hjärtkliniken i Örebro först i landet med att plocka bort köttet från tallrikarna och Stella Cizinsky tror att initiativet kommer att mötas av både ris och ros, även om hon hoppas att de positiva reaktionerna kommer att väga över på sikt.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev