tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

”Vi ville få en kick-start”

Publicerad: 30 september 2015, 06:29

Det behövs pengar från läkemedelsindustrin för att snabbt hitta patienter med ärftlig kolesterolrubbning, anser klinikchefen i Nyköping.

Ämnen i artikeln:

Kolesterol

Dagens Medicin berättar i dag, onsdag, att Nyköpings lasarett låter läkemedelsföretaget Amgen sponsra arbetet med att leta upp personer som kan ha familjär hyperkolesterolemi, FH.

Enligt Socialstyrelsen ska sådan verksamhet prioriteras högt.

– Vi ville få en kick-start så att inte patienterna ska behöva vänta längre än nödvändigt, säger Kristian Waern-Bugge, verksamhetschef för medicinkliniken vid Nyköpings lasarett, till Dagens Medicin.

Han tror att det hade dröjt flera år innan verksamheten kommit igång, om sjukhuset istället hade väntat på pengar från landstinget.

Samarbetet ska leda till att sjukhuset hittar en metod för att söka upp patienterna. Därefter ska verksamheten klara sig utan företagets pengar.

Amgen tillverkar ett nytt, dyrt läkemedel mot för högt kolesterol. Men sjukhuset är inte bundna till någon särskild behandling, framhåller Kristian Waern-Bugge.

– Hade vi inte dragit igång det här projektet så hade vi inte hittat de här patienterna och då hade de inte fått någon behandling alls, säger han.

Du tror inte att det finns en risk att läkare påverkas till en mer positiv inställning till det här läkemedlet?

– Den som påstår att man inte påverkas över huvud taget av sin omvärld eller av reklam, den ljuger helt enkelt. Men vi försöker ha en i grunden skeptisk inställning och förhålla oss till vetenskap och beprövad erfarenhet när vi använder oss av de behandlingar som finns, säger Kristian Waern-Bugge.

Relaterat material

Chefsmöte i Sörmland om sponsrad vård

Läkemedelsföretag sponsrar sjukvård

”Fördjupad etisk analys behövs av samarbetet”

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev