fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Viktökning ökade risken för fosterkomplikationer

Publicerad: 28 september 2006, 14:48

Viktökning mellan två graviditeter verkar öka risken för komplikationer under graviditet och vid förlossning, visar forskning från Karolinska institutet, presenterad i veckans nummer av Lancet.


Det är professor Sven Cnattingius vid institutionen för medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet som står bakom artikeln tillsammans med Eduardo Villamor vid Harvard School of Public Health i Boston, USA. De har studerat om det finns något direkt samband mellan övervikt och graviditetskomplikationer. Tidigare forskning har nämligen visat att överviktiga fick fler komplikationer under graviditeten.

För att se om det verkligen fanns något samband studerade forskarna mödravårdens uppgifter om 150 000 svenska kvinnor som alla hade sin första och andra graviditet mellan 1992 och 2001. De beräknade kvinnornas BMI före första och andra graviditeten och undersökte om kvinnorna fick någon typ av komplikationer under graviditeten eller i samband med födseln.

Undersökningen visar att ökning av BMI ledde till ökad risk för komplikationer. Även kvinnor som var normalviktiga och ökade sitt BMI, till exempel från 23 till 24, fick ökad risk för till exempel preeklampsi, graviditetsförgiftning, och kejsarsnitt.

För kvinnor som ökade sitt BMI med en till två enheter var den relativa riskökningen för att få preeklampsi 23 procent. Om kvinnans BMI ökade med två till tre enheter mellan första och andra graviditeten var den relativa riskökningen för samma komplikation 63 procent. Och om kvinnans BMI ökade med tre enheter eller mer var den relativa risken att få preeklampsi ökad med 78 procent.

Liknande riskökning sågs när det gällde kejsarsnitt. Ökade BMI med en till två enheter ökade den relativa risken för kejsarsnitt med 5 procent. Var ökningen två till tre enheter låg riskökningen på 19 procent. Och om kvinnans BMI ökade med tre enheter eller mer var den relativa risken ökad med 32 procent.

Sambandet mellan ökning av BMI och komplikationsrisk var nästan linjärt. Att det skulle gälla även kvinnor som var normalviktiga hade inte forskarna tänkt sig.

- Ja, vi blev lite förvånade, säger Sven Cnattingius.

Varför det är så att normalviktiga kvinnor som ökar sin BMI också löper ökad risk för komplikationer är inte klart. Forskarna ska nu gå vidare och undersöka ett misstänkt samband mellan viktökning och vissa typer av missbildningar hos fostret.

Enligt Sven Cnattingius och Eduardo Villamor ger studien ett mycket tydligt epidemiologiskt stöd för att rekommendera överviktiga kvinnor att gå ner i vikt inför en graviditet och att förhindra viktökning hos kvinnor som har normalt BMI.

Men det är inte så lätt i praktiken att få kvinnor som ska bli gravida att gå ner i vikt eller behålla vikten, när problem med viktökning är så allmänt förekommande, medger Sven Cnattingius.

- För detta har vi ett delat ansvar, mellan individen och samhället, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev