Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Vitamintillskott skyddade inte mot stroke och hjärtinfarkt

Publicerad: 11 november 2008, 13:57

AHA 2008: Tillskott av vitamin C eller E minskar inte risken för allvarliga hjärt-kärlhändelser, visar en ny studie. Enligt forskarna är det spiken i kistan för antioxidanter som prevention för hjärtsjukdom.


Grundforskning och observationsstudier har tytt på att antioxidanterna vitamin C och E kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom, men randomiserade studier som undersökt sambandet har inte visat lika positiva resultat.

Nu presenterar forskare vid Brigham and Women's Hospital i Boston, USA, resultat från en randomiserad studie som visar att vitamin E och C inte minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke bland män med låg risk för hjärt-kärlsjukdom.

Studien, Physicians Health Study 2, inkluderade 14 641 manliga läkare. Vid studiestarten var samtliga deltagare över 50 år gamla och endast 5 procent hade diagnostiserad hjärt-kärlsjukdom.

De lottades till att antingen få tillskott av vitamin E varannan dag, alternativt vitamin C dagligen, eller placebo, under i snitt åtta års tid.

Resultaten presenterades vid det pågående vetenskapliga mötet för American Heart Association i New Orleans, USA, och publicerades samtidigt online i tidskriften Jama.

Vare sig vitamin E eller vitamin C gav någon signifikant minskning när det gällde risken för hjärtinfarkt, stroke eller kardiovaskulär död, som var studiens primära effektmått och som i studien benämns som större kardiovaskulära händelser.

Bland de studiedeltagare som fick tillskott av vitamin E eller vitamin C inträffade 10,8 större kardiovaskulära händelser per 1 000 patientår. Bland dem som fick placebo inträffade 10,9 större kardiovaskulära händelser per 1 000 patientår.

Forskarna konstaterar att resultaten är i linje med en randomiserad studie som förra året visade att antioxidanter inte minskade risken för kardiovaskulära händelser bland äldre kvinnor med förhöjd risk för hjärt-kärlsjukdom.

Enligt forskarna ger de aktuella resultaten inget stöd för att tillskott av vitamin C och E ska användas i primärpreventionen av hjärt-kärlsjukdom för medelålders eller äldre män.

Publicerad online i Jama den 9 november

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev