måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Warfarin tycks bra vid flimmer och njursjukdom

Publicerad: 4 mars 2014, 21:00

En svensk studie i Jama pekar på att patienter med både förmaksflimmer och njursjukdom klarar sig bättre om de behandlas med det blodförtunnande läkemedlet warfarin.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Blodförtunnande behandling minskar risken för ischemisk stroke bland patienter som har förmaksflimmer. Men om detta stämmer även för patienter som också har kronisk njursjukdom har varit oklart, enligt forskarna bakom studien.

Deras resultat pekar nu på att behandlingen alltså verkligen gör nytta i patientgruppen.

I analysen ingick över 24 000 svenska patienter som överlevt en hjärtinfarkt. Samtliga hade förmaksflimmer och känd njurfunktion.

Slutsatsen är att de patienter som behandlades med warfarin, vilka totalt utgjorde 21 procent, hade en lägre risk att ha drabbats av död, stroke eller ny hjärtinfarkt efter ett år, jämfört med dem som inte behandlades med warfarin. Den här riskminskningen sågs oavsett svårighetsgrad på eventuell njursjukdom.

Behandling med warfarin var inte heller kopplat till en högre risk för blödning.

– Vår studie rör en stor grupp patienter som för närvarande är underbehandlade, och den tyder på att individer med förmaksflimmer och njursjukdom som inte kräver dialys också kan ha nytta av warfarinbehandling. De bör därför inte nekas detta behandlingsalternativ, säger Juan Jesús Carrero, huvudförfattare till artikeln, i ett pressmeddelande från Karolinska institutet.

Läs abstract:

Juan Jesús Carrero med flera. Warfarin, Kidney Dysfunction, and Outcomes Following Acute Myocardial Infarction in Patients With Atrial Fibrillation. Jama 2014; 311: 919–928. DOI: 10.1001/jama.2014.1334

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev