Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Yoghurt är bra för hjärtat

Publicerad: 15 juni 2011, 09:51

Att äta mycket yoghurt och filmjölk kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Den slutsatsen drar svenska forskare i en ny studie.


Det är Emily Sonestedt, forskare i nutritionsepidemiologi vid Lunds universitet, och medarbetare, som nu har tittat närmare på hur enskilda mjölkprodukter påverkar risken för hjärt-kärlsjukdom.

I studien skilde forskarna mellan fermenterad mjölk – till exempel yoghurt och filmjölk – och ickefermenterad mjölk.

Resultaten visar att ett högt intag av mjölkprodukter i stort hade koppling till minskad risk för hjärt-kärlsjukdom.

När forskarna tittade på produkterna var för sig, såg de en signifikant minskad risk vid högt intag av fermenterade mjölkprodukter.

Den tredjedel av deltagarna som åt mest yoghurt och fil med mera hade 15 procent lägre risk än dem som inte alls åt sådana produkter. Att äta mycket ost medförde också lägre risk – men bara hos kvinnor.

Forskarna skriver att tidigare forskning har pekat på att sammansättningen av tarmfloran har stor betydelse för utvecklingen av metabola sjukdomar.

Och att förändrad tarmflora på grund av de probiotiska bakterierna i till exempel yoghurt kan vara en orsak till den skyddande effekten.

I studien använde forskarna data för 26 445 personer mellan 44 och 77 år som deltog i Malmö Kost Cancer-undersökningen och som bland annat svarat på frågor om kostvanor.

Deltagarna följdes under 12 år i genomsnitt och hade inte diabetes eller hjärt-kärlsjukdom när studien började. 2 520 av dem drabbades av hjärt-kärlsjukdom under uppföljningstiden.

Av resultaten drar forskarna slutsatsen att det är viktigt att titta på olika mjölkprodukter var för sig när eventuella hälsoeffekter utvärderas.

Studien publiceras i tidskriften European Journal of Epidemiology.

Läs abstract:

European Journal of Epidemiology, publicerad online 10 juni 2011

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News