onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Ytterligare stöd att MR är ok trots pacemaker

Publicerad: 4 januari 2018, 10:41

Pacemaker eller defibrillatorer verkar stå pall för en MR-undersökning.

Foto: Thinkstock

Patienter med pacemaker kunde genomgå MR-undersökning utan att elektroniken som kontrollerar hjärtat påverkades, enligt en ny studie.


Petra Hedbom

petra.hedbom@dagensmedicin.se


Vanligtvis undviker man att låta personer med pacemaker eller implanterad defibrillator genomgå en undersökning med magnetkamera, MR. Anledningen är misstankar om att magnetfältet kan påverka elektroniken och helt enkelt slå ut funktionen. Men resultaten från en nyligen publicerad studie tyder på att det är en väldigt liten risk att tekniken påverkas.

I studien ingick 1 509 patienter som antingen hade en pacemaker eller en defibrillator inopererad. Sammanlagt genomgick dessa 2 103 MR-undersökningar med fältstyrkan 1,5 tesla, vilket är den vanligaste styrkan vid MR.

Inget av implantaten var av nyare modell som är godkänd för att användas vid MR-undersökning. Undersökningarna genomfördes både inom och utanför bröstregionen på patienterna.

Enligt resultaten inträffade inga dödsfall under studietiden och inte heller några kliniskt relevanta biverkningar. Vid nio av undersökningarna, vilket motsvarar 0,4 procent, gick pacemakern eller defibrillatorn in i ett back up-läge. Av dessa var det ett fall som ledde till mindre rytmändringar och där pacemakern var tvungen att bytas ut. Just denna pacemaker hade enligt författarna ett batteri som skulle ersättas inom en månad.

Redan för ett år sedan kom en studie som visade att MR-undersökning var säkert för den här patientgruppen, men då tittade man bara på undersökningar som inte gällde bröstregionen.

Forskarna bakom studien påpekar att det finns ett antal svagheter med den. En av dessa är att alla patienter behandlades vid ett och samma center vilket gör att resultaten inte går att översätta till andra typer av MR-utrustning. Dessutom fanns ett bortfall på 20 procent i långtidsuppföljningen efter sex månader.

Resultaten har publicerats i New England Journal of Medicine.

Läs abstract till studien:
Saman Nazarian med flera. Safety of magnetic resonance imaging in patients with cardiac devices. New England Journal of Medicine, publicerad online 28 december 2017. Doi: 10.1056/NEJMoa1604267

Relaterat material

Pacemaker får grönt ljus för MR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev