tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Ytterligare stöd för intensiv blodtrycksbehandling

Publicerad: 23 augusti 2017, 21:00

Foto: Thinkstock

Kraftig sänkning av blodtrycket har ingen negativ påverkan av den upplevda hälsan. Det framkommer i en uppföljning av den omtalade Sprint-studien.

Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktHjärtsvikt

PH


Data från ursprungsstudien som publicerades för två år sedan visade att personer med hög risk för hjärt-kärlsjukdom hade nytta av en blodtryckssänkande behandling med målet 120 mm Hg i stället för 140 mm Hg som är standard. 

Nu har forskarna följt upp en grupp patienter för att ta reda på hur de själva upplevt den mer intensiva behandlingen. Resultaten, som publiceras i New England Journal of Medicine, visar att de mår bra.

Totalt ingick 9 361 personer med högt blodtryck och vissa ytterligare riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom i uppföljningen. Deltagarna randomiserades till att få standardbehandling eller en mer intensiv behandling. Med hjälp av olika självskattningsskalor fick de rapportera hur de upplevde sin livskvalitet, sin fysiska och mentala hälsa och hur nöjda de var med behandling och vård.

Efter ett års uppföljning syntes inga signifikanta skillnader mellan grupperna. Personerna som behandlats mot ett lägre blodtrycksmål var till och med något mer nöjda med sin behandling. Resultaten gällde även för personer över 75 år.

Bakgrunden till uppföljningen är att det funnits farhågor om att kraftigare blodtryckssänkning skulle påverka patienterna negativt vad gäller fysiska eller kognitiva funktioner.

Författarna bakom studien tar upp ett antal svagheter med den. En är att negativa effekter som kan ha uppstått under behandlingens första månader inte har fångats upp, en annan att deltagarna visste vilken grupp de tillhörde vilket kan ha påverkat deras upplevelse.

Läs mer i abstract:

Dan Berlowitz med flera. Effect of Intensive Blood-Pressure Treatment on Patient-Reported Outcomes. The New England Journal of Medicine, publicerad online den 23 augusti 2017. Doi: 10.1056/NEJMoa1611179

Relaterat material

Så stor blev effekten i Sprint-studien

Värdefullt att pressa ner blodtryck

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev