söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hud

Kraftig ökning av hudcancerfall

Publicerad: 11 april 2023, 10:07

Foto: Marko Säävälä/TTSolbadare i Böda på Öland under sommaren 2022. Att sola ökar risken att drabbas av hudcancer.

I södra Sverige har antalet som drabbats av malignt melanom tredubblats sedan 2005. Ökningen är störst bland äldre, enligt en ny rapport.

Ämnen i artikeln:

RCCRegion SkåneRegion BlekingeRegion KronobergRegion HallandHudcancerMalignt melanom

TT


Den kraftiga ökningen av antalet fall har skett mellan åren 2005 och 2019 och omfattar Södra sjukvårdsregionen. I den ingår Skåne, Blekinge, Kronoberg och södra Halland.

I rapporten, som kommer från Regionalt cancercentrum syd, finns siffror som pekar mot att en ytterligare fördubbling av antalet insjuknade kommer att ske fram till 2034 om trenden håller i sig.

Läs också: Hudcancer ökar i Sverige – mål riskerar missas

Ökningen av malignt melanom ses i alla åldersgrupper, men är störst bland de över 60 år. Melanom är i dag den femte vanligaste cancersjukdomen både bland kvinnor och män i Sverige. Sverige är på femte plats i världen när det gäller antal nyinsjuknade fall i melanom i relation till vår befolkningsstorlek.

Den främsta riskfaktorn för melanom och andra hudcancerdiagnoser är att utsättas för UV-ljus – från sol eller från solarier. Beräkningar från Institutet för hälsoekonomi visar att cirka 90 procent av alla fall av hudmelanom kan härledas till UV-exponering.

Läs också: Autologa T-celler effektivare mot hudcancer – men behandlingens framtid oviss

I rapporten uppges bland annat att en möjlig åtgärd för att förebygga fler fall vore ett totalförbud mot kosmetiska solarier, då det finns en koppling mellan melanom och frekvent solariesolning.

Petra Hedbom/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev