Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

1 000 nya bekräftade fall av svininfluensa på ett dygn

Publicerad: 15 maj 2009, 08:01

1 000 nya bekräftade fall av svininfluensa på ett dygn

Foto: Foto: Photos.com

Spridningen av svininfluensan tar ny fart. Bland annat har tre skolor i New York stängts sedan personal och elever blivit sjuka. (Ny version 15.58)


Under de senaste dagarna har rapporterna om svininfluensan handlat om att sjukdomen är på tillbakagång. Nu kommer motsatta signaler från New York i USA. I går, torsdag, stängdes tre skolor med sammanlagt 4 500 elever för att förhindra smittspridning.

New Yorks borgmästare Michael Bloomberg har bekräftat att en biträdande rektor på en av skolorna lider av svininfluensa. Mannen är svårt sjuk och vårdas i respirator, skriver New York Times. Fyra elever på samma skola har också insjuknat.

Vid sidan av de bekräftade fallen har flera hundra elever på de tre skolorna drabbats av influensaliknande symtom. Myndigheternas förhoppning är att de ska kunna öppnas igen i slutet av nästa vecka.

Enligt den officiella rapporten från WHO i dag, fredag, finns nu sammanlagt 7 520 bekräftade fall av svininfluensa fördelade på 34 länder. Det är drygt 1 000 fall fler än ett dygn tidigare. 60 personer har avlidit i Mexiko, 3 i USA, 1 i Kanada och 1 i Costa Rica.

Utvecklingen har fått WHO att gå ut och varna för att den värsta krisen kanske inte är över, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Relaterat material

Följ svininfluensans spridning på karttjänsten Google Maps

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev