Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

1177 Vårdguiden lex Maria-anmäls efter felaktigt råd

Publicerad: 17 september 2015, 10:35

En mamma valde att trotsa telefonrådet att avvakta och på akuten misstänktes sedan att hennes barn hade blodförgiftning.


Ämnen i artikeln:

Lex Maria

1177 Vårdguiden i ett landsting i södra Sverige beskiver i en lex Maria-anmälan en situation som skulle kunnat medföra allvarlig vårdskada. Ärendet rör ett några år gammalt barn som insjuknat i hög feber och utslag som beskrivs som en ”massa små hudblödningar”. Utslagen ska ha uppkommit hastigt och spridit sig från fötterna och upp mot underbenen.

Barnets mamma ringde 1177 Vårdguiden och enligt anmälan gjorde sjuksköterskan där bedömningen att det rörde sig om tredagarsfeber eller höstblåsor. Det nämns också att det kunde röra sig om en allvarlig sjukdom men att det inte var sannolikt. Rådet blev att avvakta om inte utslagen spred sig eller om febern steg över 41 grader Celsius.

Mamman trotsade dock rådet och sökte barnakuten samma dag. Där handlades barnet som misstänkt sepsis, blodförgiftning, och förbättrades snabbt efter intravenös antibiotikabehandling. Enligt anmälan var dock blododlingen negativ och diagonosen ospecificerad bakteriell infektion.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Lex Maria

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev