Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

16 miljoner till forskning på drickbart vaccin

Publicerad: 3 oktober 2013, 12:03

En forskargrupp i Göteborg får drygt 16 miljoner kronor för att utveckla vaccin som kan drickas eller tas genom näsan.


Det finns en handfull vaccin som kan tas som nässpray eller som kan drickas. Bortsett från ett är de alla levande vaccin.

Nils Lycke, professor i klinisk immunologi, vid Sahlgrenska akademin, utvecklar nu tillsammans med sin forskargrupp en teknik för att kunna ge avdödat vaccin via näsan eller i drickbar form. Utvecklingen sker i samarbete med forskargrupper vid Lunds universitet och vid Chalmers.

Genom att kombinera nanoteknik med kunskap om hur immunförstärkare fungerar hoppas man kunna skapa en plattform för att fler vaccin ska kunna tas upp via slemhinnorna.

Ett fall där sådana vaccin skulle kunna innebära en stor fördel är vid en hotande pandemi.

– För att ge ett injicerat vaccin krävs utbildad personal. När man exempelvis skulle vaccinera mot svininfluensan var det en stor apparat. Med vaccin som ges som nässpray eller som kan drickas krävs få förkunskaper och det kulle kunna ges till många människor på kort tid om det behövdes, säger Nils Lycke.

Nu har forskningen som syftar till att finna ett vaccin som ges via slemhinnorna tilldelats drygt 16 miljoner av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Sammantaget har 27, varav tio medicinska, forskningsprojekt som ska kunna leda till vetenskapliga genombrott tilldelats sammanlagt 770 miljoner kronor av stiftelsen.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News